Banky sa pri poskytovaní úverov spoliehajú najmä na svoje pobočky

Slovenské banky majú byť podľa odporúčaní Národnej banky Slovenska (NBS) obozretné pri poskytovaní úverov prostredníctvom finančných spotrebiteľov. Ich služby využíva väčšina finančných domov na Slovensku. Podiel úverov poskytnutých prostredníctvom sprostredkovateľských spoločností však vo väčšine bánk nie je vyšší ako podiel úverov poskytnutých prostredníctvom pobočiek bánk.
Banky priznávajú, že finančné sprostredkovanie má na slovenskom bankovom trhu nezastupiteľnú úlohu. Väčšinu úverov však poskytujú cez svoje pobočky. „Podiel tretích strán na celkovom predaji hypoúverov na Slovensku je nezanedbateľný. Napriek tomu je výrazná časť produkcie zabezpečená prostredníctvom širokej siete našich pobočiek,“ potvrdila TASR hovorkyňa UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Zuzana Ďuďáková.
Rovnako postupujú aj ostatné banky. Napríklad ČSOB Banka uviedla, že približne 50 % úverov je poskytnutých prostredníctvom pobočiek a 50 % cez sprostredkovateľov. Podiel externých sprostredkovateľov na nových obchodoch je v tomto roku pod úrovňou 50 % aj v Prima banke, rovnaký vývoj zaznamenala banka aj pred rokom.
Sberbank Slovensko intenzívnejšie spolupracuje s externými sprostredkovateľmi od zmeny akcionára. „Podiel obchodov externých partnerov je v oblasti retailu významný a tvorí viac ako polovicu,“ informovala hovorkyňa Sberbank Slovensko Ľubomíra Chmelová. Podľa jej slov intenzita spolupráce s externými partnermi záleží od stratégie každej banky, zohľadňuje napríklad aj veľkosť pobočkovej siete.
Prvá stavebná sporiteľňa (PSS) v súčasnosti spolupracuje s viacerými spoločnosťami. „Podiel sprostredkovateľov na úverovej produkcii PSS sa v aktuálnom období pohybuje na úrovni 6 % až 7 % ročne z celkového úverového obchodu. Zvyšok úverového obchodu realizujú obchodní zástupcovia PSS,“ vyčíslil manažér pre médiá Radovan Slobodník.
Slovenská sporiteľňa (SLSP) zase uviedla, že sa snaží zachovávať zdravú vyváženosť v oboch distribučných kanáloch, ktoré poskytujú úvery na bývanie. „Za akceptovateľný podiel obchodov od externých obchodníkov považujeme hranicu 50 %,“ uviedol hovorca banky Štefan Frimmer. Zdôraznil zároveň, že okrem veľkosti podielu sú dôležité aj kvalita služieb a dodržiavanie nastavených procesov spolupráce. „Preto pri stanovení optimálneho podielu vychádzame z viacerých ukazovateľov, ktoré nám dávajú informácie aj o kvalite jednotlivých partnerov,“ priblížil Frimmer.
Národná banka Slovenska finančným domom odporúča, aby udržiavali podiel úverov poskytnutých od sprostredkovateľov na takej úrovni, aby neboli vystavené tlaku na zmierňovanie úverových podmienok. NBS bude podiel takýchto úverov pozorne sledovať. Zatiaľ sa však NBS nepotvrdilo, že je väčšie riziko pri poskytnutých úveroch cez sprostredkovateľov. „Naši sprostredkovatelia klientom dokážu zabezpečiť výhodnejšiu úrokovú sadzbu vďaka znalosti trhu, nie nátlaku. Vieme, v ktorej banke je najlepšie financovať výstavbu, v ktorej kúpu, kde sa najviac oplatí hypotéka so štátnym príspevkom pre mladých. V banke človeka nepošlú ku konkurencii, keď mu nevedia dať tie najlepšie podmienky,“ myslí si senior analytik spoločnosti Fincentrum Peter Világi.
Spoločnosť Partners Group zase uviedla, že ich spolupráca s finančnými inštitúciami je zameraná na pridané hodnoty pre klienta. „Okrem iného riešime pre klienta primeranosť úverového zaťaženia a otázku ochrany pred výpadkom príjmu,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Juraj Juras.

Súvisiace články

Aktuálne správy