Tajomný miliardár so smrteľnou prezývkou: Príbeh muža, ktorý hýbe japonským trhom

, bloomberg Foto: SITA;YT/投資ch 株ぬこ

O tajomnom rytierovi japonského akciového trhu sa toho ani v krajine vychádzajúceho slnka veľa nevie. Nie je sa čomu čudovať, nechce bohatstvo vystavovať prílišnej pozornosti, za desať rokov pôsobenia na japonskom akciovom trhu sa mu podarilo zarobiť viac ako 16 miliárd jenov, teda takmer 150 miliónov dolárov.

Šesť minút po začiatku druhej februárovej obchodnej seansy na tokijskej burze akcie japonského telekomunikačného gigantu SoftBank stále čakali na prvý obchod. Na strane ponuky ich cena klesla o viac ako päť percent, ani to ale záujemcov o nákup neprilákalo. Potom to prišlo. Ako blesk z čistého neba. Počas jedinej transakcie zmenilo majiteľa 300 tisíc akcií za celkovo dve miliardy jenov. To stačilo aby sa k odvážnemu kupcovi rýchlo pridali ďalší. Akcie SoftBank obchodovanie zakončili nad nulou. Ten, kto dal veci do pohybu, ale nebol žiaden obchodník v drese veľkej investičnej banky. Dve miliardy jenov na trh poslal 35 ročný muž zo svojej obývačky.

Tajomný obchodník si vybral prezývku CIS, čo v klasickej japončine znamená smrť. Ide o bývalého profesionálneho hráča počítačových hier. Prezývka je pozostatok z jeho herného života, kedy pod týmto pseudonymom drvil svojich nepriateľov vo virtuálnych zápasoch on-line sveta fantázie. Sám priznáva, že stávka na akcie SoftBank bola pomerne nebezpečná, pretože ich cena sa počas deviatich predchádzajúcich dní prepadla zhruba o pätinu. Napriek tomu riziko podstúpil a oplatilo sa. Za hodinu a pol sa celého balíka zbavil a odniesol si zisk 140,6 milióna jenov. Úspešný začiatok roka, aj keď to nebude dosť na to, aby sa v ďalších mesiacoch nemusel ďalej snažiť. Za celý minulý rok si vďaka obchodovaniu s cennými papiermi zarobil úctyhodných 6 miliárd jenov.

Kto je tento záhadný človek? Len hŕstka jeho priateľov pozná jeho skutočnú identitu. CIS nechce svoju rodinu, seba ani svoje bohatstvo vystavovať prílišnej pozornosti, a tak žije na prvý pohľad nenápadný život radového Japonca. Z dokumentov, ktoré zverejnil prostredníctvom brokerskej spoločnosti SBI Holdings, okrem iného vyplýva, že len v roku 2013 zobchodoval japonské aktíva za celkom 1,7 bilióna jenov. To je približne pol percenta z celkovej hodnoty aktív zobchodovaných za rovnaký čas na celej tokijskej burze. Svoj jednodňový rekord odhaduje na približne 70 miliárd jenov. Aj na Wikipédii nájdete informácie o CIS, kompletný stĺpec popisuje jeho šťastie v podobe lavíny. "Čísla sú trochu mimo," hovorí CIS. "Ale základná myšlienka sedí."

Väčšinu svojho majetku má CIS v akciách a hotovosti. Niečo drží vo firemných dlhopisoch a zlate, okrem toho má podiel v troch malých firmách. Na základe daňového priznania oficiálne vlastní dva apartmánové domy modernej architektúry v centre Tokia. Podľa odhadov realitného makléra mohli stáť 700 miliónov jenov. Žije skutočne nad pomery, ale jeho uštipačné vyhlásenia dokáže len málokto prehltnúť bez komentára. "Ani Goldman Sachs ma nemôžu poraziť v obchodovaní" alebo "Ospravedlňte ma, keď spláchnem nejaké lacné víno, ktoré ma stálo len 800 000 jenov."

V roku 2011 sa CIS rozhodol pre vystúpenie v populárnej televíznej show. Pred kamerami sa objavil so škatuľou na hlave, hlas mu skresľoval modulátor. "Kto ste?" Spýtal sa hostiteľ. "Som muž, ktorý zarobil 10 miliárd jenov za jediný deň obchodovania," odpovedal CIS, a dav začal šalieť. Aby štáb tieto slová potvrdil, ukázal výpis z jeho bankového účtu. Stálo tam: 12 692 23 316 jenov.

Na stretnutie s redaktorom agentúry Bloomberg prišiel štíhly chlap v šedom svetri a džínsoch, obuté mal tenisky. Nikto by ho za multimilionára nepovažoval. CIS chce, aby ľudia vedeli, čo je možné dosiahnuť, ale nechce aby vedeli, kto v skutočnosti je. Žena a tri deti, hovorí, že má strach, aby sa nestal terčom lúpeže a vydierania. Od nekonečného sledovania grafov na počítačových monitoroch už vyzerá ako gambler. Zo stresu má žalúdočné vredy a na spánkoch sa už objavujú šediny.

Prvý veľký úlovok pritom záhadnému obchodníkovi spadol do lona viac menej náhodou. Písal sa 8. december 2005, keď jeden zo zamestnancov japonskej investičnej spoločnosti Mizuho Securities urobil obrovskú chybu. Namiesto toho, aby na predaj ponúkol jednu akciu spoločnosti J-Com za 610 tisíc jenov, umiestnil na trh ponuku na 610 tisíc akcií pri cene len jeden jen za kus. Počet ponúkaných akcií samozrejme výrazne prevyšoval množstvo dostupných cenných papierov J-Com, ani to ale malej skupinke šťastných obchodníkov nezabránilo, aby do svojich košíkov naskladali aspoň niečo. CIS uvádza, že sa mu vtedy podarilo získať 3 300 akcií, vďaka čomu si v priebehu pár sekúnd zarobil 600 miliónov jenov. "Počas hrania počítačových hier som sa naučil premýšľať rýchlo a nenechať sa vyviesť z miery," povedal CIS.

Úspech pre bývalého vyznávača hazardu a počítačových hier nebolo nič neznáme. Na strednej škole CIS prepadol kúzlu pačinko, najpopulárnejšej hazardnej hre v Japonsku, hre pripomínajúcej tivoli. Kvôli nej začal chodiť poza školu. Už v pätnástich si vraj hraním pačinko dokázal mesačne zarobiť okolo 400 tisíc jenov. Jeho tajomstvom úspechu bola správna identifikácia stroja s najväčšou pravdepodobnosťou výhry. Ale určite aj to, že bol schopný vydržať 13 hodín v zafajčených a neskutočne hlučných pačinko salónoch a hrať tisíce hier po sebe.

Neskôr vyštudoval vysokú školu, podľa svojich slov však "s odretými ušami". Miesto toho, aby na prednáškach trávil väčšinu času, dával prednosť on-line hrám vo virtuálnom svete na Ultima Online. "Aj vo svete počítačových hier som bol pomerne sebavedomý. Našťastie som ale zavčasu spoznal, kedy je dobré zložiť zbrane. Čím väčšia bola konkurencia, tým ťažšie bolo vyhrávať," prezradil CIS v rozhovore pre Bloomberg. Ešte sťa by mladý absolvent začal v dvadsiatke pracovať ako konštruktér priemyselných tlmičov u malého výrobcu. Začal vsádzať na akcie, o ktorých si myslel, že sú podhodnotené. Prišiel o peniaze.

"Keď sami odídete, nikdy o nič neprídete." Presne týmto pravidlom sa podľa svojich slov riadi aj teraz. CIS tvrdí, že sa pri obchodovaní v štyroch z desiatich prípadov mýli. Rozhodujúce preto podľa neho je, aby si človek dokázal priznať porážku a zo stratových pozícií odišiel rýchlejšie, než mu zostanú len oči pre plač. Počas desaťročí, od dňa, kedy v podstate začínal od nuly, sa mu podarilo nazhromaždil majetok presahujúci 16 miliárd jenov. Stal sa kultovou postavičkou medzi japonskými obchodníkmi.

A aké je tajomstvo jeho úspechu? "Na to, aby si človek obchodovaním na akciových trhoch dokázal veľmi slušne zarobiť, nie je potrebné sledovať záplavu fundamentálnych ani technických analýz," hovorí. Podstatné podľa neho nie sú ani finančné správy či obsadenie vysokých manažérskych postov. "Riadim sa jediným pravidlom – nakupujem akcie, o ktoré je záujem, a predávam tie, ktoré strácajú." Na sledovanie vývoja záujmu o akcie pritom podľa neho stačí len pár monitorov zobrazujúcich pohyb trhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy