Ceny ropy pokračujú v poklese, cena WTI klesla pod 87 USD a Brentu k 90 USD

Cena americkej ropy WTI klesla pod 87 USD a cena Brentu sa priblížila k hranici 90 USD potom, ako sa trhy začali obávať, že slabý rast európskej ekonomiky môže viesť k poklesu dopytu po komodite. Nálady na trhoch nepodporili ani informácie amerického ministerstva energetiky, že zásoby ropy v USA minulý týždeň vzrástli najviac od apríla tohto roka. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Ropné trhy najnovšie zareagovali na správu štyroch popredných nemeckých ekonomických inštitútov, podľa ktorých bude tempo rastu nemeckej ekonomiky tento aj na budúci rok slabšie, než pôvodne očakávali. V najnovšej jesennej správe inštitúty predpokladajú, že nemecká ekonomika sa v tomto roku zvýši o 1,3 % a v roku 2015 o 1,2 %. V apríli ešte očakávali tohtoročné tempo rastu na úrovni 1,9 % a v roku 2015 na úrovni 2 %.
Navyše, americké ministerstvo energetiky v stredu (8.10.) zverejnilo, že ropné zásoby v USA minulý týždeň, ktorý sa skončil 3. októbra, vzrástli o 5 miliónov na 361,7 milióna barelov (1 barel = 159 litrov). Analytici oslovení agentúrou Bloomberg pritom počítali s rastom len o 2 milióny barelov.
Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v novembri, ktorá v stredu na záver obchodovania klesla o 1,54 USD na 87,31 USD/barel, zaznamenala pokles aj dnes dopoludnia v New Yorku. Znížila sa o ďalších 44 centov na 86,87 USD (68,06 eura) za barel.
Pokles zaznamenala aj cena ropy Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne. Tá sa znížila o 33 centov na 91,05 USD/barel. Počas obchodovania sa však dostala už aj na 90,59 USD/barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy