Keď rodinný rozpočet ťahá žena: Muži sú bez práce, Slovenky zarábajú v Rakúsku

, Právo Foto: SITA

Tisícky žien zo Slovenska odchádzajú kvôli vysokej nezamestnanosti a možnosti vyššieho zárobku za prácou do zahraničia, najčastejšie ako opatrovateľky. Podľa posledných údajov pracuje v Rakúsku až 28 tisíc Sloveniek.

Dva týždne v Rakúsku a dva týždne doma. Tak vyzerá pracovný režim v Rakúsku. Po dvoch týždňoch si „službu“ medzi sebou striedajú dve opatrovateľky zo Slovenska. Za dva týždne sa dá zarobiť takmer 800 eur, často je to viac, ako dostane manžel opatrovateľky doma na Slovensku. Neraz práve tento príjem v podstate zabezpečuje normálny chod rodiny.

"Za dvadsaťštyrihodinovú pohotovosť to hodí mesačne 630 eur,“ popisuje možnosti bývalá učiteľka, ktorá ale nakoniec skončila doma. Prestalo ju baviť platiť stále vyššie odvody.

Slovenské opatrovateľky môžu legálne pracovať v Rakúsku od roku 2008. Väčšinou berú prácu na živnostenský list. Pred výjazdom absolvujú opatrovateľský kurz, ktorý zabezpečí sprostredkovateľská agentúra. Prednosť majú jazykovo zdatné adeptky. Túto prácu si vyberajú väčšinou bývalé zdravotné  sestry alebo učiteľky.

"Rakúsko je pre tieto ženy výhodné, pretože dvojtýždňové intervaly umožnia udržať kontakty s blízkymi a netrhajú sa väzby v rodine," hovorí Miloslav Bahna zo Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied pre Právo. Ako príklad uviedol ženu, ktorá bola jedinou živiteľkou rodiny. V Rakúsku sa starala o ženu so začínajúcim Alzheimerom, doma na ňu čakali traja nezamestnaní muži – manžel a dvaja synovia. "Priviezla peniaze, dva týždne s nimi bola a potom zase odišla," popisuje chod tejto rodiny.

Z 8000 opatrovateliek vo Viedni je 6000 zo Slovenska, dve tretiny sú vo veku 40 až 59 rokov, 55 percent opatrovateliek je vydatých, 18 percent slobodných, 16 percent rozvedených a 9 percent sú vdovy. 70 percent opatrovateliek má maturitu, 18 percent je bez maturity, 10 percent má vysokoškolské vzdelanie.

Súvisiace články

Aktuálne správy