Hamé kúpilo slovenského výrobcu, prepúšťať sa nebude

, TS FOTO: DOMA

Potravinárska firma Hamé so sídlom v moravských Kunoviciach kúpila jedného z najväčších slovenských výrobcov majonéz a dressingov, spoločnosť DOMA. Rozšírila tak portfólio svojich potravinárskych výrobkov o úplne nový segment. Prešovská továreň DOMA sa stala desiatym výrobným závodom Hamé, prvým na Slovensku.

Ročný obrat prešovskej továrne DOMA predstavuje asi päť miliónov eur. Finančné pozadie akvizície nechceli predstavitelia ani jednej zo zúčastnených strán komentovať. Hamé podľa generálneho  riaditeľa spoločnosti, Martina Štrupola, nebude presúvať výrobu majonéz, studených omáčok a dressingov do Českej republiky. Značka DOMA so zhruba 50 zamestnancami zostane v Prešove.

Slovenský trh je po Českej republike najvýznamnejším odbytiskom Hamé. Svoje výrobky tu predáva od začiatku 90. rokov. Obrat Hamé na Slovensku vzrástol za posledných desať rokov asi tridsaťkrát.

Zatiaľ poslednou akvizíciou, ktorú Hamé oznámilo na konci augusta, bola kúpa rumunskej firmy La Grande Famiglia obchodujúca so sortimentom morských plodov, džemov a paradajok. Okrem svojich siedmich podnikov v Českej republike vyrába Hamé aj v Rusku a v Rumunsku. Spoločnosť DOMA sa tak stáva tretím zahraničným závodom Hamé. Tržby celej skupiny Hamé na všetkých trhoch vzrástli v prvom polroku 2014 medziročne o sedem percent na 2,546 miliardy českých korún. Pomohol medziročný rast odbytu nielen v Česku a na Slovensku, ale aj na ďalších kľúčových trhoch. Tržby Hamé v prvom polroku medziročne rástli o 19 percent v Rumunsku, o 16 percent na Ukrajine, o 11 percent v Rusku a v Maďarsku o osem percent.

Hamé zároveň oznámilo spojenie svojej značky so slovenským biatlonovým zväzom. Stalo sa jeho hlavným partnerom. Slovenskí biatlonisti tak zrejme budú figurovať v reklamách na výrobky firmy na Slovensku.

Súvisiace články

Aktuálne správy