Varovanie: Ebola zasiahne ekonomiky západnej Afriky $ 32,6 mld.

 Svetová banka varovala, že vypuknutie vírusu Ebola môže do konca roka 2015 stáť ekonomiky západnej Afriky 32,6 miliardy amerických dolárov.Banka uviedla, že ďalší vývoj Eboli je však veľmi neistý a neschopnosť adekvátne reagovať na tento vírus bude mať potenciálne katastrofálne následky pre ich ekonomiky.Už zomrelo viac ako 3400 ľudí po tom, čo Ebola zasiahla tri najviac postihnuté krajiny: Guineu, Libériu a Sierra Leone.Prezident Svetovej banky, Jim Yong Kim povedal, že vírus predstavuje celosvetovú hrozbu, a vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby jednoznačne reagovalo.Podobné: Ako môžu aktuálne protesty zasiahnuť hongkonskú ekonomiku"Ebola má potenciál spôsobiť obrovské ekonomické náklady v Guinei, Libérii a Sierra Leone a zvyšku ich susedov v západnej Afrike," ...

 

Svetová banka varovala, že vypuknutie vírusu Ebola môže do konca roka 2015 stáť ekonomiky západnej Afriky 32,6 miliardy amerických dolárov.

Banka uviedla, že ďalší vývoj Eboli je však veľmi neistý a neschopnosť adekvátne reagovať na tento vírus bude mať potenciálne katastrofálne následky pre ich ekonomiky.

Už zomrelo viac ako 3400 ľudí po tom, čo Ebola zasiahla tri najviac postihnuté krajiny: Guineu, Libériu a Sierra Leone.

Prezident Svetovej banky, Jim Yong Kim povedal, že vírus predstavuje celosvetovú hrozbu, a vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby jednoznačne reagovalo.

Podobné: Ako môžu aktuálne protesty zasiahnuť hongkonskú ekonomiku

„Ebola má potenciál spôsobiť obrovské ekonomické náklady v Guinei, Libérii a Sierra Leone a zvyšku ich susedov v západnej Afrike,“ … „Medzinárodné spoločenstvo musí nájsť spôsoby, ako sa dostať cez logistické prekážky a priniesť do týchto krajín viacerých lekárov a vyškolený zdravotnícky personál, väčšie počty lôžok v nemocniciach a ďalšiu zdravotnú pomoc a podporovať rozvoj, ktorý by pomohol zastaviť Ebolu v jej ďalších stopách.“

„Medzinárodné spoločenstvo musí v súčasnosti konať s vedomím, že slabé verejné zdravotníctvo, inštitúcie a systémy v mnohých nestabilných krajinách sú hrozbou nielen pre jej vlastných občanov, ale taktiež jej obchodných partnerov.“

„Vďaka týmto krokom by sa mohlo zabrániť obrovským ekonomickým nákladom, ak svet obozretne pomôže týmto postihnutým krajinám a navýši pokračujúce investície do zdravotníckych systémov.“

Banka uviedla, že v núdzovom financovaní troch krajín, ktoré boli najviac zasiahnuté touto krízou poskytla 400 miliónov dolárov. Uviedla, že sa úspešné podarilo dostať pod kontrolu  Ebolu v Nigérii a Senegale, čím bolo preukázané, že je možné obmedziť šírenie vírusu za účasti rozširovania existujúcich kapacít zdravotníckych systémov a rozhodných politických reakcií.

Dodala, že hospodársky vplyv epidémie by mohol byť obmedzený, ak bude prijatá čo najdôkladnejšia akcia, ktorá by mala zastaviť epidémiu a „zvyšovanie nepokojov“,  čo by susedné krajiny viedlo k tomu, aby uzavreli svoje hranice, letecké spoločnosti a ďalšie regionálne a medzinárodné spoločnosti pozastavia svoje obchodné aktivity.

Banka uviedla, že po tom, čo bude epidémia pod kontrolou je potrebné úsilie, aby pokračovali v prácach na posilnení včasného varovania a podporovania investícií do zdravotníckych systémov.

Obavy zo šírenia Eboly mimo západnej Afriky sa už zvýšili, ako sa týmto vírusom nakazila zdravotná sestra v Španielsku. Dôvera investorov z Británie bola správami zo Španielska zasiahnutá, čo na druhý deň poslalo akcie cestovných agentúr a leteckých spoločností do veľkých strát, keďže príchod vírusu do Európe bude mať vplyv na cestovanie a cestovný ruch.

Podobné: Akciové trhy ignorujú geopolitické napätie. Nič nové

V utorok tieto sektory na akciovom trhu prišli zhruba o 1,6 miliardy libier a počas stredy boli tieto straty navýšené.

Akcie spoločnosti Tui Travel klesli o 2,5%, zatiaľ čo akcie firmy EasyJet klesli o 1%. Materská spoločnosť British Airways – International Airlines Group a výletná spoločnosť Carnival taktiež prišli zhruba o 1%.

Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila, že je pripravená Španielsku poskytnúť pomoc a úrady sa zároveň pokúšajú dostať tento prvý prípad infekcie Ebolou v Európe pod kontrolu. Španielska zdravotná sestra, ktorá je v karanténe, venovala svoju starostlivosť dvom starším španielskym misionárom, ktorí zomreli po tom, čo boli evakuovaní na ich liečbu do Madridu.

Španielsko každým rokom navštívi viac ako 12 miliónov britských občanov.

Zdroj: World Bank Group, RT

Súvisiace články

Aktuálne správy