Deflácia v Grécku sa v septembri prehĺbila

Septembrové spotrebiteľské ceny v krajine boli medziročne nižšie o 0,8 %, v auguste medziročne klesli o 0,3 %

Celková hladina spotrebiteľských cien v Grécku sa v septembri v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka znížila o 0,8 %. Deflácia v krajine sa tak prehĺbila, keďže v auguste boli grécke spotrebiteľské ceny medziročne nižšie o 0,3 %. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad krajiny ELSTAT. Medziročný pokles spotrebiteľských cien v Grécku bol v septembri najvýraznejší od mája, kedy boli oproti rovnakému mesiacu vlaňajška nižšie o 2 %.

Podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) grécke spotrebiteľské ceny v septembri medziročne oslabili o 1,1 %. Znamená to, že deflácia v krajine sa prehĺbila aj podľa metodiky EÚ, keďže v auguste bola celková hladina gréckych spotrebiteľských cien podľa HICP medziročne nižšia o 0,2 %. Analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, očakávali v septembri medziročný pokles cien podľa HICP iba o 0,5 %.

V Grécku je deflácia už 19 mesiacov, keďže zníženie miezd a dôchodkov a tiež silná recesia zatlačili ceny nadol. Najhlbšia deflácia bola v krajine v novembri 2013, kedy ceny boli medziročne nižšie o 2,9 %. Septembrová inflácia v rámci celej eurozóny oslabila na 0,3 %. Bola tak výrazne pod úrovňou 2 %, ktorú Európska centrálna banka považuje za želanú.

Súvisiace články

Aktuálne správy