Hlavnou zmenou na železniciach budú nové nedotované vlaky

Ministerstvo dopravy od vstupu súkromných vlakových dopravcov RegioJet a LeoExpress do diaľkovej dopravy na Slovensku očakáva zvýšenie konkurencie, a tým aj kvalitnejšie a cenovo výhodnejšie služby pre cestujúcich. V novom vlakovom grafikone sa tiež doplnili ďalšie spoje v súvislosti s pripravovanými sociálnymi zľavami.

Hlavnou zmenou v novom cestovnom poriadku osobnej železničnej dopravy 2014/2015, ktorý začne platiť 14. decembra, bude zavedenie nedotovaných vlakov na tratiach z Prahy a Bratislavy cez Žilinu do Košíc. Od vstupu súkromných dopravcov RegioJet a LeoExpres do diaľkovej železničnej dopravy na Slovensku rezort dopravy očakáva zvýšenie konkurencie, a tým aj kvalitnejšie a cenovo výhodnejšie služby pre cestujúcich. V novom vlakovom grafikone sa tiež doplnili ďalšie spoje v súvislosti s pripravovanými sociálnymi zľavami. Ako informovalo ministerstvo dopravy, trasy doterajších vlakov sa v grafikone vlakovej dopravy nemenia. Ďalšie možné opatrenia z hľadiska harmonizácie vlakov a autobusov závisia od samosprávnych krajov, ktoré objednávajú prímestskú autobusovú dopravu.

"Na základe dlhodobých skúseností z oblasti prepravných prúdov, ako aj výkonov dopravných spojov v železničnej regionálnej doprave a prímestskej autobusovej doprave považujeme za potrebné prioritne posilniť diaľkovú dopravu na tratiach Bratislava – Žilina – Košice, Bratislava – Levice – Zvolen a Zvolen – Žilina," uviedol pre agentúru SITA hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

V regionálnej doprave pôjde predovšetkým o úseky tratí, ktoré ústia do najvýznamnejších miest SR (najmä Bratislava, Košice/Prešov, Žilina/Martin a Banská Bystrica/Zvolen). Ďalšie trate budú posilnené operatívne, ak si to situácia bude vyžadovať. "Znamená to, že posilňovanie vlakových výkonov rozložíme na viac etáp a budeme pripravení flexibilne reagovať na prípadné neočakávané kritické situácie, podľa potreby i mimoriadnymi zmenami grafikonu vlakovej dopravy," dodal Kóňa. O finančnom krytí rezort rokuje s ministerstvom financií v spojitosti s prípravou štátneho rozpočtu na budúci rok.

Štátna Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. (ZSSK) zverejnila konečný návrh nového cestovného poriadku. Do začiatku jeho platnosti 14. decembra môžu v jeho definitívnej podobe podľa prepravcu nastať ešte minimálne zmeny v obmedzení, prípadne v časoch odjazdu, resp. príjazdu vlakov.

Ministerstvo dopravy zatiaľ neuviedlo, aké výkony a za akú sumu si objedná od ZSSK a súkromného prepravcu RegioJet na trati Bratislava – Komárno v roku 2015. "Objednávanie výkonov v súvislosti s grafikonom 2014/2015 priamo súvisí s pripravovaným balíčkom zliav pre vybrané skupiny obyvateľov, ktoré sú predmetom posledných úprav a rokovaní s dopravcami," vysvetlil Kóňa. O všetkých podrobnostiach podľa neho bude ministerstvo včas informovať.

Študenti a dôchodcovia majú mať od polovice novembra prepravu vo vlakoch zadarmo. Dochádzajúci do práce vlakom by zas mali mať vyššiu zľavu na úrovni 50 % od začiatku budúceho roka. "Zavedieme plošné zľavy vo výške 100 % pre študentov a dôchodcov cestujúcich vo vlakoch prevádzkovaných na základe zmluvy o výkone dopravných služieb vo verejnom záujme," pripomenul Kóňa. "Chceme zvýšiť počet vlakov, ktoré budú po Slovensku jazdiť. Už dnes totiž existujú oblasti, kde je zvýšený záujem o cestovanie vlakom a očakávame, že vďaka nižším nákladom na cestovanie pre študentov a dôchodcov tento záujem ešte porastie," dodal hovorca.

Súvisiace články

Aktuálne správy