Kto miluje Bitcoiny: Sú technologicky založení a snažia sa obísť ekonomické kontroly

, Reuters Foto: SITA

Technologicky založení sporiví Venezuelčania sa snažia obchádzať nefunkčné ekonomické kontroly tým, že sa uchyľujú k digitálnej mene Bitcoin, pomocou ktorej získavajú doláre alebo nakupujú cez internet.

Kvôli menovým kontrolám, ktoré pred desiatimi rokmi zaviedol zosnulý prezident Hugo Chávez, Venezuelčania môžu získať tvrdú menu len v prípade, že o ňu požiadajú štát, ktorý nedokáže dopyt uspokojovať, alebo sa obrátia na čierny trh. Aj malé dolárové transakcie sú pre mnohých Venezuelčanov vylúčené.

Súčasný prezident Nicolás Maduro sa síce na čierny trh neustále sťažuje, považuje ho za súčasť ekonomickej vojny vedenej proti jeho vláde a viní ho zo spôsobenia neudržateľne vysokej inflácie a nedostatku tovaru v obchodoch. O Bitcoinoch sa v žiadnej zo svojich tirád ešte nezmienil. Vláda odmietla digitálnu menu komentovať. To vytvorilo šedý trh pre Bitcoiny, ktorý nie je regulovaný žiadnou centrálnou bankou a môže pochádzať z rôznych zdrojov.

Vo Venezuele, kde si digitálnu menu obľúbili zatiaľ len stovky ľudí, má Bitcoin príchuť podvratnej činnosti. "Bitcoin je spôsob ako protestovať proti systému," hovorí John Villar, softwarový developer, ktorý s Bitcoinmi obchoduje v Caracase. Villar užitočnosť Bitcoinov objavil, keď si potreboval kúpiť baterku do mobilného telefónu za 10 dolárov na Amazone. Nemohol si ju kúpiť v dolároch, preto si od priateľa zaobstaral v miestnej mene Bitcoiny, pomocou ktorých na Amazone zakúpil darčekový certifikát a ním zaplatil za batériu.

Gerardo Mogollon je profesor ekonómie a podnikania, ktorý vystupuje na konferenciách a v online videách, v ktorých nabáda Venezuelčanov, aby používali digitálne meny. "Učím ľudí používať Bitcoiny, aby obišli menové kontroly," hovorí Mogollon, ktorý vyučuje na Univerzite v Táchire.

Súvisiace články

Aktuálne správy