Lukoil sa snaží získať úver od zahraničných bánk

Ruská ropná firma Lukoil sa snaží získať úver od zahraničných bánk. Uviedla to agentúra Bloomberg s odvolaním sa na tri zdroje z Ruska, ktoré nechceli byť menované.
Podľa týchto zdrojov druhá najväčšia ropná firma v Rusku požiadala banky o úver v dolároch. Lukoil je na zozname energetických firiem, na ktoré USA uvalili sankcie pre postup Ruska voči Ukrajine. Ale podľa amerického ministerstva financií v prípade Lukoilu sa obmedzenia týkajú len zákazu dodávok technológií a spolupráce na projektoch, a nie finančných služieb.
Lukoil však musí hľadať financie za hranicami Ruska, keďže ruské banky majú pre sankcie obmedzený prístup na kapitálové trhy v Európskej únii (EÚ) a USA, a to im sťažuje poskytovanie úverov. Celkovo objem firemných úverov v Rusku v 3. kvartáli klesol na najnižšiu úroveň za päť rokov.
Agentúre Bloomberg sa zatiaľ nepodarilo získať stanovisko predstaviteľov firmy Lukoil k informáciám o ich snahe získať úver.
Podľa ruskej centrálnej banky firmy v krajine budú v posledných troch mesiacoch roka potrebovať 54,7 miliardy USD (43,26 miliardy eur) na splatenie dlhopisov, z toho Lukoil má na budúci mesiac splatiť dlhopisy v hodnote 900 miliónov USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy