V regióne strednej Európy vznikne rozsiahla sieť nabíjacích staníc

V rámci projektu Central European Green Corridors (CEGC) vznikne v regióne strednej Európy rozsiahla sieť nabíjacích staníc. Do konca roka 2015 je naplánovaná výstavba staníc v Rakúsku, na Slovensku, v Slovinsku, nemeckom Mníchove a chorvátskom Záhrebe. TASR o tom po dnešnej tlačovej konferencii vo Viedni informovala Emília Šoltésová zo spoločnosti GreenWay Operator, a. s., jedného z partnerov projektu.
Partneri sa podľa nej zaviazali vybudovať siete 115 rýchlonabíjacích staníc podporujúcich viacero štandardov nabíjania. Aj vďaka tomu bude môcť nabíjacie body využívať prakticky akýkoľvek elektromobil. Regionálna sieť nabíjacích staníc v Rakúsku, SR, Slovinsku vrátane niekoľkých lokalít v Nemecku, bude navzájom prepojená tak, aby majitelia elektromobilov mohli v regióne strednej Európy cestovať bez akýchkoľvek obmedzení.
Na úprave súčasnej siete rýchlonabíjacích staníc v regióne strednej Európy sa podľa Šoltésovej bude podieľať až 11 partnerov z viacerých oblastí vrátane automobilového priemyslu, ako sú napríklad BMW, Nissan, Renault, VW, či OMV alebo ZSE.
Supervízorom celého projektu bude rakúska energetická spoločnosť Verbund, ktorej úlohou bude koordinovať úpravu nabíjacích staníc tak, aby bolo ich využívanie jednoduché a dostupné pre potreby každodenného využívania. Technickými partnermi projektu sú organizácie Asfinag a Austria Tech. Projekt CEGC zároveň počíta s podporou rakúskeho ministerstva dopravy, inovácií a technológií pri získaní dotácie z fondov určených na vybudovanie transeurópskej dopravnej siete.
„V spolupráci s našimi partnermi v projekte CEGC vylepšíme našu sieť nabíjacích staníc, prepojíme ju s infraštruktúrou v susedných krajinách a umožníme tak pohodlné cestovanie s využitím elektromobilov v Európe. Už čoskoro budeme môcť cestovať bez emisií od Atlantického oceánu až po východnú hranicu EÚ,“ konštatoval spoluzakladateľ GreenWay Operator Peter Badík.
Cieľom projektu CEGC je vytvorenie vzájomne prepojenej siete nabíjacích staníc s podporou viacerých štandardov nabíjania. Obyvatelia piatich krajín budú môcť využiť celú sieť nabíjacích staníc, ktorá pozostáva zo 61 staníc v Rakúsku, 4 staníc v Nemecku, 21 staníc na Slovensku, 26 staníc v Slovinsku a 3 staníc v Chorvátsku.

Súvisiace články

Aktuálne správy