Ebola spustila paniku na burzách, dopravcovia a cestovky padajú

, E15 Foto: SITA

Vpád eboly do Európy rozohral divokú hru s akciami európskych cestoviek a leteckých spoločností. Investori na starom kontinente oprášili katastrofické spomienky na epidémiu vírusu SARS pred jedenástimi rokmi, keď svetový turizmus prakticky utíchol, a dávajú na burzách od cestovania ruky preč. Prvé akciové obete smrteľného vírusu hlásia letecké spoločnosti.

Počas jediného dňa sa akcie majiteľa leteckých spoločností British Airways a Iberia, firmy IAG, prepadli o 7 percent, hodnota spoločnosti tak klesla o pol miliardy libier. Prudko stratový je aj nízkonákladový prepravca easyJet, ktorého akcie zlacneli o päť percent, rovnaký osud stretol aj konkurenčný Ryanair, či nemeckú Lufthansu. Ešte o percento hlbšie potom prepadol prevádzkovateľ výletných lodí Carnival.

"Akcie leteckých spoločností sú týmto typom katastrof vždy postihnuté ako prvé. Investori sa obávajú, že utrpia hlavné globálne dopravné uzly. To je v tejto chvíli nepravdepodobné, ale vylúčiť to samozrejme nedá," uvádza analytik Robin Byde pre britský Daily Mail. Pri prepravcoch však nezostalo. Päťpercentné straty si započítali aj prvé cestovky. Investori sa pre istotu zbavovali akcií britskej TUI Travel a Thomas Cook.

Prudký otras hlásia aj akcie španielskych hotelových sietí, s ktorými sa obchoduje na burze. NH Hoteles tak prepadol o viac ako štyri percentá, obdobne utrpela aj sieť Meliá. Podľa leteckých spoločností sa pyrenejský polostrov lieta bez akýchkoľvek obmedzení. "Všetko je úplne rovnaké ako kedykoľvek inokedy," uviedol pre denník The Spain Report hovorca spoločnosti easyJet.

Za vzor si investori rázom vzali reakciu trhu na vírus SARS z jari 2003. Európsky turizmus vtedy počas pár mesiacov prepadol o 90 percent a podľa odhadov zámorskej banky Merrill Lynch vtedy panika vyšla firmy spojené s cestovaním na viac ako bilión dolárov. Experti sa zatiaľ takýmto porovnávaniam bránia. "Akákoľvek analógia so SARS je v súčasnosti nezmyselná," uvádzajú pre britský Telegraph analytici JP Morgan.

Súvisiace články

Aktuálne správy