Američania už budú platiť on line, vďaka Apple Pay

, MarketWatch Foto: SITA

Rozdelenie eBayu a PayPalu poriadne stiahne pozornosť na on line platby. Navyše sa o to postará ešte aj Apple.

PayPal víta konkurenciu, poukazuje na to, že nový hráč s novým množstvom užívateľov môže odtrhnúť toľko očakávanú lavínu s rastom užívateľov on line platieb. Šéfovia eBay predpokladajú, že sa zvýši všeobecný dopyt po on line platbách medzi užívateľmi a tak donútia predajcov, aby ich začali používať bez ohľadu na to, či to bude PayPal alebo Apple Pay. PayPal si verí, spolieha na svoju flexibilitu, vďaka ktorej dokáže preniknúť technicky do celého radu ďalších systémov, kde bude mať ďalšie tržby za uskutočnené platby.

Hlavným hnacím motorom má byť prepojenie online a off-line systémov. Jednou z technológií, ktorá by presne takémuto prepojeniu mohla dopomôcť, je NFC. Apple Pay podporuje nasadzovanie NFC terminálov u obchodníkov, aby tak svojim zákazníkom uľahčili platby. U vývojárov podporuje aj vstavanie podpory NFC do ich aplikácií.

Spoločnosť Apple sa jej dlho bránila, ale nakoniec podľahla. A to už znamená, že si v Amerike osvoja tento spôsob platby široké masy. Milióny ľudí s novými iPhonmi túto službu začnú používať skôr či neskôr. Buď za kávu v Starbuckse, alebo za lístok MHD u vodiča. Zaujímavé je, že napríklad Blackberry aj Google takú peňaženku už nejakú dobu mali, ale až Apple pravdepodobne zmení aj reálne správanie sa zákazníkov.

Kým PayPal sa snaží držať čistokrvnú linku, kde garantuje transakcie ako pre obchodník tak pre spotrebiteľov a nazýva to esenciou, ktorá drží PayPal nad vodou, jeho šéfovia by radšej videli, aby implementovali do svojich služieb aj technológiu digitálnej peňaženky. Tak ako to urobil už Apple aj Google.

Súvisiace články

Aktuálne správy