Aj takto môžu vyzerať oslavy: Putinove narodeniny na Sibíri

, TASS, RIA NOVOSTI Foto: SITA;RIAA NOVOSTI;FB

Po 16 rokoch si Vladimir Putin vzal prvý krát dovolenku na svoje narodeniny a odcestoval do sibírskej tajgy, informovala o tom ruská vládna tlač.

Prezidentský hovorca Dmitrij Peskov sa vyjadril, že svoje šesťdesiatedruhé narodeniny bude prezident oslavovať 300 – 400 km od najbližšej obývanej oblasti a jednoducho bude len oddychovať. V tomto roku má veľmi nabitý pracovný harmonogram, podľa Peskova niekedy pracuje takmer 24 hodín denne. Hovorca nevedel odpovedať na otázku, či bude ruský prezident tentoraz rybárčiť, alebo poľovať. Dodal, že mnohí mu budú chcieť zagratulovať, "všetci, ktorí sa chcú s ním spojiť, môžu ho zastihnúť telefonicky, alebo mu poslať telegram," pri tejto príležitosti.

Ruská štátna agentúra Ria Novosti oznámila, že jedným z prvých gratulantov bol prezident Bieloruska Alexander Lukašenko. Ruská štátna tlačová agentúra Tass v rozsiahlom komentári chváli Vladimira Putina, ako napísala "merané dnešnými štandardmi dokázal získať bezprecedentnú skúsenosť v službách moci. Je za ním víťazstvo vojny v Čečensku, rozprúdenie ekonomiky krajiny a prekonanie svetovej krízy." Autor sa domnieva, že tento rok si vyžadoval ešte viac sily od Putina.

"Zdá sa, že výsledok veľkej ukrajinskej hry je ešte ďaleko, ale kto, ak nie on, skúsení profesionál v džude, môže vedieť, ako zaujať pozíciu v naťahujúcom sa zápase? Navyše ak má v talóne celý Krym?" píše komentátor, ktorý sa tiež domnieva, že aj to bude mať "geopolitický" význam, kto bude gratulovať Vladimirovi Putinovi k jeho narodeninám, či sa zmení zoznam gratulantov a aké dostane dary. Tiež sa v komentári poukazuje na to, akú má ruský prezident nebývalo vysokú popularitu medzi voličmi a že Putin je hrdý na svojich teoretických priateľov, ktorých ovplyvnili západné sankcie.

Štátna televízia Rossija 24 zverejnila správu, že Nikolaj Drozdov, známy ruský zoológ, jeden zo zakladateľov Svetového fondu na ochranu prírody, podaroval Putinovi amurského (džungľového) tigra. Aj keď pravda plyšového. Týmto gestom sa mu chcel poďakovať za aktivity na záchranu vzácnych a ohrozených divokých zvierat.

V pondelok sa v bezprostrednej blízkosti Kremľa, na okraji Červeného námestia, v preslávenom obchodnom dome GUM začali predávať pulóvre zobrazujúce Putina. Výrobky dvoch mladých módnych návrhárov, ktorí si zobrali pre svoju tvorbu pomenovanie Vse Putem (všetko v poriadku), s odkazom na meno prezidenta, sa v priebehu niekoľkých hodín v moskovskom luxusnom obchodnom dome úplne vypredali.

Kým si ruský prezident užíva dovolenku na Sibíri, jeho priaznivci mu v Moskve zorganizovali výstavu. Putin je na dvanástich umeleckých dielach zobrazený ako udatný Herakles. Výstava nazvaná Dvanásť Putinových hrdinských činov má odkazovať k úspechom prezidenta Putina. Obraz Skrotenie krétskeho býka symbolizuje podľa tvorcov anexiu Krymu, Čistenie Augiášova chlieva boj proti korupcii, Skrotenie trojhlavého psa Kerbera, ktorý stráži vchod do podsvetia, odkazuje na  boj proti USA a Chytenie Kerynejskej lane zase na Olympijské hry v Soči.

Výstava, ktorá je projektom fanúšikov Putina združených na facebookovej stránke "Sieť stúpencov Vladimira Putina" bude k videniu na umeleckom ostrove Rudý október v galérii Mel Space. Server Newsru.com však upozorňuje, že nie je celkom jasné, či má byť výstava výrazom sarkazmu, kritiky, vtipu či naozajstným vyjadrením lásky k Putinovi.

Súvisiace články

Aktuálne správy