Dostávali ste v detstve vreckové? Dlhy vám zrejme nehrozia

, ING Foto: SITA

Deti, ktoré dostávajú vreckové, dokážu v dospelosti ďaleko lepšie spravovať svoje financie a je menej pravdepodobné, že upadnú do dlhov. Táto zaujímavá skutočnosť vyplynula z medzinárodného prieskumu ING Bank medzi piatimi tisíckami rodičov v 13 európskych krajinách.

Štúdia zistila, že ľudia, ktorí v ​​detstve dostávali vreckové, majú v dospelosti väčšiu kontrolu nad svojimi výdavkami než tí, ktorí žiadne peniaze nedostávali, a je u nich nižšia pravdepodobnosť, že prečerpajú účet.

Pravdepodobne aj to, že sa od detstva učili s peniazmi nakladať, v dospelosti si potom častejšie ako tí, ktorým rodičia vreckové nedávali, ukladajú peniaze bokom a myslia aj na to, aby mali dostatok peňazí v starobe. Štúdia udáva, že pravidelne sporí viac ako polovica ľudí (55 percent), ktorí ako deti dostávali vreckové, oproti tomu zo skupiny bez vreckového si bokom odkladá len 45 percent opýtaných.

 Ako ovplyvnilo vreckové v detstve finančné správanie dospelých
  Dostávali vreckové Nedostávali vreckové
 pravidelne sporí 55 % 45 %
 odkladá si peniaze na dôchodok 40 % 31 %
 pravidelne prečerpáva účet 22 % 25 %
 ľahko kontroluje svoje výdavky 74 % 72 %
 vedie si domáce účtovníctvo 66 % 71 %
 podlieha impulzívnym nákupom 34 % 22 %
zdroj: ING Bank

"Z uvedených výsledkov nemožno dospieť k jasnému záveru, či je vreckové skutočnou a jedinou príčinou odlišného prístupu, alebo či sa na ňom podieľajú aj ďalšie faktory. Avšak zdá sa, že deti, ktoré majú možnosť samostatne nakladať s nejakou finančnou čiastkou, získavajú základnú predstavu o finančnom plánovaní, učia sa lepšie vnímať hodnotu peňazí a rozvíjajú svoje finančné schopnosti, čo im následne uľahčuje samostatný, finančne nezávislý život," dodal Libor Vaníček z ING Bank.

Štyri pätiny rodičov, ktorí v ​​detstve dostávali vreckové, tento zvyk dodržiavajú aj u svojich potomkov. Hlavnou motiváciou pre nich je, aby sa deti naučili správať zodpovedne (spomenulo to 54 percent) a tiež, aby lepšie spoznali hodnotu peňazí (48 percent). Takmer dve pätiny z nich potom dáva peniaze deťom na obstaranie vecí, ktoré potrebujú.

Podľa rodičov má vreckové na správanie detí pozitívny vplyv, čo je zrejmé v pokroku vo vnímaní peňazí, ktorý u detí vidia v čase, keď im vreckové dávajú. Osem z desiatich rodičov uviedlo, že ich deti lepšie vnímajú hodnotu peňazí a že sa tiež naučili základom finančného plánovania a hospodárenia s peniazmi. Takmer tri štvrtiny rodičov uviedli, že ich deti sa vďaka vreckovému cítia sebestačnejšie a tento pocit im vydrží aj pri opúšťaní rodného hniezda.

Vreckové dáva svojim deťom takmer osem z desiatich Európanov. Na vrchole sa držia rodičia v Turecku, kde je zvykom poskytovať deťom týmto spôsobom peniaze v 95 percentách rodín. Na spodnej priečke rebríčka potom stoja Holanďania, ktorých deti dostávajú od rodičov finančný príspevok len v 67 percentách prípadov.

Súvisiace články

Aktuálne správy