Ako naplniť ideu sociálneho štátu: Nová švédska vláda donúti bohatých platiť vyššie dane

, ČTK Foto: SITA

Koaličná vláda nového švédskeho premiéra Stefana Löfvena sa dohodla na zvýšení daní pre tých, ktorých mesačný plat je vyšší ako 50 tisíc švédskych korún (5 508 eur). Hoci v tejto škandinávskej krajine platila daňová progresia aj za stredopravej vlády Fredrika Reinfeldta, bývalý ministerský predseda čelil kritike, že svojou politikou znižovania daní prispel k odchýleniu Švédska od ideí sociálneho štátu.

Nová hranica zdanenia vyšších príjmov je výsledkom kompromisu, uviedol portál The Local. Sociálny demokrat Löfven pôvodne navrhoval 60 tisíc korún, zatiaľ čo koaliční Zelení chceli zaťažiť vyššími odvodmi ľudí s platom 40 tisíc korún mesačne.

Löfvenův kabinet, ktorý hlási návrat ku štedrému sociálnemu štátu, tiež naopak zníži dane pre určitú skupinu seniorov, ktorí z príjmov odvádzali štátu viac ako niektorí zamestnanci s podobným platom.

Vláda tiež predstavila plány sociálneho systému, ktorý nie je motivovaný ziskom. Zámer okrem iného počíta s tým, že školy či nemocnice v krajine nebudú prevádzkovať spoločnosti či ľudia, ktorých cieľom je len produkovať zisk.

Reinfeldtovi kritici vyčítali predovšetkým privatizáciu štátnych spoločností, znižovanie daní a súčasne aj zoškrtávanie sociálnych dávok, čím sa podľa nich vzďaľoval od pôvodného sociálneho Švédska. Löfven chce v januári nadchádzajúceho roka vytvoriť špeciálny tím, ktorý má navrhnúť, ako zisky využiť k zlepšeniu služieb. O rok neskôr by potom tento orgán mal predložiť výsledky svojej práce. Cieľom je, aby zisk bol investovaný tam, kde vznikol.

Súvisiace články

Aktuálne správy