Investície na Blízkom východe sú účinnou zbraňou proti extrémistom

Zahraničné investície sú účinnou zbraňou v zápase s extrémistami na Blízkom východe. Denník The Telegraph informuje, že Telegraph Media Group zorganizuje Konferenciu o Blízkom východe, ktorá sa sústredí sa na úlohu medzinárodných investorov v transformácii hospodárstiev arabského sveta.
O význame konferencie, ktorá sa uskutoční na budúci rok v Londýne, povedal tuniský veľvyslanec v Británii Nabil Ammar, že „boj proti extrémizmu je vlastne bojom za lepšie hospodárstva, vzdelávanie a prosperitu celého regiónu. Medzinárodní investori musia v ňom zohrať významnú úlohu“. Ako dodal, na Blízkom východe a v severnej Afrike sa otvára nová stránka vzťahov so Spojeným kráľovstvom.
Ammar pripomenul, že Arabská jar sa pred štyrmi rokmi začala práve v Tunisku. Krajiny na severe Afriky hľadajú možnosti, ako získať medzinárodných investorov a diverzifikovať svoje hospodárstva. „Naša politika otvorenosti vytvorila pre investorov oveľa transparentnejšie prostredie,“ zdôraznil diplomat.
Blízky východ a severná Afrika zostávajú kľúčovým regiónom pre britské spoločnosti ako HSBC, Royal Dutch Shell, BP a BAE Systems. Sú tam najväčšími investormi.
V prvom polroku dosiahol britský obchodný obrat s nimi 19 miliárd GBP (24,20 miliardy eur). Región je aj dôležitým odberateľom britského sektora služieb. Vzťahy s ním pomáhajú Británii udržať tisícky pracovných miest po celej krajine.

Súvisiace články

Aktuálne správy