Návrh rezortu práce: Diéty na služobke by sa mohli zvýšiť

Suma stravného v prípade pracovnej cesty v dĺžke 5 až 12 hodín by sa mala zvýšiť zo súčasných 4 eur na 4,2 eura, stravné pri pracovnej ceste trvajúcej od 12 do 18 hodín by malo vzrásť zo 6 eur na 6,3 eura a pri pracovnej ceste presahujúcej 18 hodín by malo ísť o nárast zo súčasných 9,3 eura na 9,8 eura.

Ministerstvo práce a sociálnych vecí navrhuje zvýšiť sumy stravného pre zamestnanca vyslaného na pracovnú cestu. Suma stravného v prípade pracovnej cesty v dĺžke 5 až 12 hodín by sa mala zvýšiť zo súčasných 4 eur na 4,2 eura za každý deň, stravné pri pracovnej ceste trvajúcej od 12 do 18 hodín by malo vzrásť zo 6 eur na 6,3 eura a pri pracovnej ceste presahujúcej 18 hodín by malo ísť o nárast zo súčasných 9,3 eura na 9,8 eura. Vyplýva to z návrhu opatrenia rezortu práce a sociálnych vecí o sumách stravného, ktorý ministerstvo predložilo do pripomienkového konania. Opatrenie má byť účinné dňom zverejnenia v Zbierke zákonov SR.

 

Ako uvádza ministerstvo práce, podľa štatistických údajov za august tohto roka bola splnená podmienka zakladajúca zvýšenie súm stravného pri pracovných cestách. "V auguste dosiahol mesačný kumulovaný index cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní na Slovensku hodnotu 105,0 %, čo je oproti základni o 5 percentuálnych bodov viac," tvrdí rezort. Za základňu sa považuje kalendárny mesiac, podľa ktorého boli naposledy upravené sumy stravného. Sumy stravného pri pracovných cestách ministerstvo naposledy zvyšovalo opatrením z 20. augusta 2012, a to na základe indexu cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní za jún 2012.

Súvisiace články

Aktuálne správy