Plán ECB na nákup dlhopisov vyvolal v Nemecku ostrú kritiku

Rozhodnutie Európskej centrálnej banky (ECB), že pomôže eurozóne programom nákupu cenných papierov, si vyslúžilo ostrú kritiku nemeckých predstaviteľov, vrátane Jensa Weidmanna, šéfa Bundesbanky, a tiež Jürgena Starka, bývalého hlavného ekonóma ECB a blízkeho spojenca kancelárky Angely Merkelovej. Informovala o tom agentúra Reuters.
ECB začne nakupovať kryté dlhopisy (Covered Bonds) v druhej polovici októbra a cenné papiere kryté aktívami (Asset Backed Securities, ABS) v súčasnom 4. kvartáli 2014. Centrálna banka chce prostredníctvom tohto programu vytvoriť pre komerčné finančné inštitúty priestor na nové úvery.
Weidmann ale v najnovšom vydaní časopisu Focus varuje pred rizikom, že ECB v rámci svojho programu nakúpi aj cenné papiere nízkej kvality.
Cenné papiere typu ABS totiž vytvárajú banky, ktoré spoja vybrané aktíva tvorené rôznymi pohľadávkami, ako sú hypotéky, firemné úvery či úvery na autá a kreditné karty, do jedného balíka a ten predávajú poisťovniam, dôchodkovým fondom a po novom aj ECB.
„(Komerčné) Banky tak svoje úverové riziká presunú na centrálnu banku, a tým na daňových poplatníkov bez toho, aby im na odvetu za to niečo ponúkli,“ upozornil Weidmann, podľa ktorého je to v rozpore s princípom zodpovednosti, ktorý je základom trhovej ekonomiky. Podľa tohto princípu ten, kto má z niečo prospech, by mal niesť aj straty v prípade nepriaznivého vývoja.
A Stark, ktorý v roku 2011 rezignoval na post hlavného ekonóma ECB, lebo nesúhlasil s jej rozhodnutím nakupovať dlhopisy problematických štátov eurozóny na sekundárnych trhoch, pre Focus povedal, že súčasné nekonvenčné opatrenia ECB sú „aktom zúfalstva“. Podľa neho centrálna banka namiesto toho, aby ukázala svoje vodcovské schopnosti, podľahla tlaku Francúzska a Talianska, ktorým sa nedarí znížiť dlhy a naštartovať ekonomiky.
Proti novému programu ECB je aj Hans Michelbach, predseda konzervatívnej frakcie parlamentného výboru pre financie. Vyhlásil, že prezident ECB Mario Draghi prišiel asi o rozum a pod jeho vedením sa centrálna banka mení na „banku s haraburdím“. Pripomenul, že podobné cenné papiere, v ktorých boli „zabalené“ aj americké hypotéky, viedli ku kolapsu hypotekárneho trhu v USA v rokoch 2007/2008 a ten následne odštartoval globálnu finančnú krízu.
A Norbert Barthle, expert nemeckej vládnej kresťansko-demokratickej strany CDU, v rozhovore pre Focus vyjadril obavy, že na pleciach nemeckých daňových poplatníkov tak skončia zlé nesplácané úvery.

Súvisiace články

Aktuálne správy