Zisk poistného sektora bol v prvom polroku 68 mil. eur

V medziročnom porovnaní to predstavuje pokles o 28 %

Zisk poistného sektora v prvom polroku dosiahol sumu 68 mil. eur. Ako ďalej konštatovala Národná banka Slovenska v analýze finančného trhu, v medziročnom porovnaní to predstavuje pokles o 28 %. Tým zaostal za ziskom v rovnakom období posledných troch rokov a vyrovnal sa hodnote z júna 2010. Hlavnou príčinou bol podľa centrálnej banky vývoj v životnom poistení v prostredí nízkych úrokových sadzieb.

Medziročné tempo rastu technického poistného v životnom poistení mierne zaostalo za poslednými dvoma rokmi, keď dosiahlo podľa Národnej banky Slovenska len 2,1 %. Počet poistných zmlúv medziročne mierne poklesol, a to o 5 %. Ročné poistné vrástlo o 3 %.

Technické poistné v neživotnom poistení po dvoch rokoch medziročného poklesu zmenilo trend na rast s hodnotou 2,4 %. Príčinou bola podľa národnej banky zmena trendu v dvoch hlavných segmentoch neživotného poistenia. Havarijné poistenie po dvoch rokoch opäť stúplo o 2 % a povinné zmluvné poistenie zmiernilo pokles, keď zaznamenalo medziročné zníženie o 1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy