Nový fígeľ podomových predajcov: Tovar vám ušijeme na mieru, má to ale háčik

, dTest Foto: SITA

Sortiment podomového predaja sa nestále rozrastá. Až k dverám vám dnes prídu ponúknuť aj matrace zhotovené na mieru. Neznie to zle, ale má to jeden háčik. Od takto uzavretej zmluvy sa sa nedá odstúpiť.

Ak vám ponúka podomový obchodník matrace, perinu, či vankúš, je na mieste ostražitosť. Často ide o predaj, kedy zákazníkovi zaniká právo odstúpiť do 14 dní od zmluvy uzatvorenej u neho doma. Výrobkov nanútených počas nečakanej návštevy obchodníka sa potom tak ľahko nezbavíte. "Právo odstúpiť od zmluvy neplatí vždy. Konkrétne výnimky upravuje zákon a patrí medzi ne situácie, kedy bol tovar zhotovený podľa špecifických požiadaviek zákazníka. V poňatí neserióznych predajcov potom vzniká absurdná situácia, kedy sa tovar, ktorý je bežne na trhu v daných rozmeroch dostupný, bude údajne špeciálne vyrábať podľa pokynov a želania spotrebiteľa. Obchodník vlastne predstiera, že ide o zhotovenie diela na zákazku," vysvetľuje Lukáš Zelený, vedúci právneho oddelenia dTest.

Predajca si ponúkaný sortiment prispôsobí danej zákonnej výnimke tým, že určí jeden štandardný rozmer tovaru. Zmluvu označí ako zhotovenie na zákazku a rovno v predzmluvných informáciách právo odstúpiť od zmluvy do 14 dní vylúči, vedomý si dobre toho, že žiadny štandardizovaný rozmer neexistuje. Premeraním postele u zákazníka sa snaží navodiť dojem, že ide o výrobu atypického rozmeru a namerané čísla zapíše do zmluvy. Keby zlyhal argument atypických rozmerov, ide tovar na základe zákazníkových požiadaviek a ten sa ešte len vyrobí. A v takýchto prípadoch nie je možné zmluvu do 14 dní bez udania dôvodu a bez akejkoľvek sankcie zrušiť.

Zneužívanie zákonných výnimiek z práva na odstúpenie od zmlúv uzatvorených mimo prevádzkových priestorov je staré ako právo na odstúpenie samo. Nenechajte sa však zmiasť. "Zákazníci nemajú žiadnu možnosť zistiť, či je nimi vybraný tovar už vytvorený. Preto bez ohľadu na skutočnosť, či tovar v čase dojednania zmluvy už niekde leží alebo sa ešte len bude vyrábať, ide podľa zákona vždy o kúpnu zmluvu, nie o zmluvu na zhotovenie veci ako diela," hovorí Lukáš Zelený.

Ak neexistuje norma upravujúca štandardné rozmery, nemožno si ich domýšľať. Matrac sa dnes vyrába v najrôznejších rozmeroch úplne bežne. Keď obchodník popiera výrobu a predaj iných rozmerov, neznamená to, že neexistujú a ťažko uveriť, že by obchodník skutočne doma skladal matrac a šil vankúše. Súd by tieto okolnosti pri posudzovaní nároku spotrebiteľa na vrátenie kúpnej ceny iste zohľadnil.

Súvisiace články

Aktuálne správy