ECB spustí program nákupu dlhopisov v polovici októbra

Európska centrálna banka (ECB) pomôže bankám v eurozóne programom nákupu cenných papierov. Týmto spôsobom chce podporiť úverovanie v regióne. Banka je tiež pripravená využiť ďalšie nekonvenčné nástroje, ak to bude potrebné na potlačenie rizík dlhého obdobia príliš nízkej inflácie, uviedol na tlačovej konferencii po skončení zasadnutia Rady guvernérov šéf ECB Mario Draghi. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.
ECB začne nakupovať kryté dlhopisy (Covered Bonds) v druhej polovici októbra a cenné papiere kryté aktívami (Asset Backed Securities, ABS) vo 4. kvartáli tohto roka. Centrálna banka chce prostredníctvom programu vytvoriť pre komerčné finančné inštitúty priestor na nové úvery.
Ak budú v boji proti príliš pomalému rastu spotrebiteľských cien a slabej ekonomike v eurozóne potrebné ďalšie kroky, Rada guvernérov je rozhodnutá prijať ďalšie nekonvenčné opatrenia v rámci svojho mandátu, zdôraznil Draghi.
Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien sa v septembri v eurozóne spomalilo na 0,3 %. ECB zaručuje cenovú stabilitu pri medziročnej inflácii tesne pod dvomi percentami.
Program nákupu cenných papierov bude mať podľa Draghiho „výrazný vplyv na bilanciu“ ECB, ktorá by mala vzrásť na úrovni z roku 2012. To znamená, že objem nových stimulov dosiahne okolo 1 bilión eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy