Investori vybrali v septembri z fondu Pimco rekordných viac než 23 mld. USD

Kľúčový dlhopisový fond investičnej spoločnosti Pacific Investment Management Company (Pimco) prišiel minulý mesiac o rekordných viac než 23 miliárd USD. Investori najväčšieho dlhopisového fondu na svete známeho ako Pimco Total Return Fund tak reagovali na rozhodnutie uznávaného investora Billa Grossa spoločnosť Pimco opustiť. Informovali o tom agentúra Bloomberg a server BBC.
Podľa médií oznámenie Grossa ukončiť svoje pôsobenie v Pimco a prejsť ku konkurenčnej spoločnosti Janus Capital prispelo k tomu, že v septembri vybrali investori z fondu až 23,5 miliardy USD (18,61 miliardy eur). Gross, ktorý bol spoluzakladateľom investičnej spoločnosti a stál na čele spomínaného fondu, oznámil svoj odchod z Pimco v piatok 26. septembra. Dôvodom boli jeho nezhody s ostatnými manažérmi ohľadne budúcej stratégie.
Čo sa týka sumy, bol to najväčší výber za jeden mesiac, aký Pimco za svojej vyše 40-ročnej existencie zaznamenala. Najväčší objem peňazí vybrali investori práve 26. septembra. Predtým bol z tohto pohľadu najhorším mesiacom jún 2013, keď investori vybrali celkovo 9,6 miliardy USD. V dôsledku rekordného výberu tak fond Pimco Total Return Fund prišiel v septembri o viac než 10 % zo svojich aktív.
Spoločnosť Pimco sa pokúsila investorov upokojiť a už im predstavila troch nových manažérov fondu. Zároveň uviedla, že aj výrazný odlev financií z fondu v minulom mesiaci by mala bez väčších problémov zvládnuť. Prudký odlev aktív z Pimco využili konkurenčné spoločnosti ako Vanguard a DoubleLine Funds, ktoré, naopak, v tomto období získali od nespokojných investorov Pimco stovky miliónov dolárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy