Obete a víťazi: Epidémia naštartovala obchodovanie cez internet, rastú aj vybrané akcie

, ČTK Foto: SITA

Ebola izolovala Libériu, rovnako tak aj Sierru Leone a Guineu. Väčšina leteckých spoločností sa týmto trom krajinám vyhýbajú, zahraničný obchod sa zrútil, poľnohospodárska výroba stojí tesne pred kolapsom, informuje agentúra DPA.

Jednou z firiem, ktoré plánoval svoj rast aj v Libérii je Heineken. "Open Your World" (Otvor svoj svet) stálo na reklamných plagátoch holandského pivovaru. Všetko je teraz úplne inak.

Svetová banka a Medzinárodný menový fond sa obávajú katastrofálneho prepadu hospodárstva a obchodu v týchto už beztak ekonomicky slabých západoafrických krajinách. Len v Libérii by mohol hrubý domáci produkt v budúcom roku klesnúť o viac ako desať percent, v Sierra Leone takmer o deväť a v Guinei o 2,3 %.

Libérijský minister obchodu Axel Addy žiada rýchlejšiu medzinárodnú pomoc v boji s Ebolou. "Pretekáme s časom," hovorí. Epidémia už vraj zasiahla všetky odvetvia hospodárstva, ktoré vlani rástlo ešte o osem percent. Vývoz dvoch hlavných komodít, železnej rudy a surového kaučuku, sa takmer zastavil. Ohrozené je aj zásobovanie základnými potravinami. Zásoby ryže by sa mohli minúť už na konci novembra.

Podobná je situácia v Sierra Leone. V rozsiahlych oblastiach krajiny boli vyhlásené karanténne zóny. Žijú v nich viac ako dva milióny ľudí. Poľnohospodári tak na mnohých miestach nemôžu dopraviť svoj ​​tovar na trhy alebo do predajní. "Sú to veci, ktoré sa rýchlo kazia, a keď ich nebudeme môcť predávať, tak skoro nebudeme mať čo jesť ani my," hovorí farmárka Kadiatu Kamaraová z izolovaného okresu Port Loko. "Sme na dne, tú trochu jedla, ktorú ešte máme, čoskoro spotrebujeme," sťažuje sa majiteľ malého obchodu Alhaji Mansaray.

Zaujímavé je, že kríza spôsobená epidémiou Eboly nemá ale len porazených. V Nigérii, s viac ako 170 miliónmi obyvateľov najľudnatejšej krajine Afriky, zažívajú vďaka Ebole obrovský boom internetové obchody. Na portáli JUMI, najväčšom on-line obchode v krajine, sa objemy zákaziek na tovar dennej potreby od vypuknutia epidémie strojnásobili. Nárast obratu zaznamenali tiež konkurenčné firmy Konga a Kaymu.

Nigéria zaznamenala zatiaľ len osem z celkových viac ako 3 000 úmrtí na Ebolu v západnej Afrike, hrozné obrazy umierajúcich ľudí z hlavných miest Libérie a Sierry Leone, Monrovia a Freetowne, ale prinútili mnoho Nigérijčanov, aby sa začali vyhýbať davom na trhoviskách a v obchodných centrách. Internetoví obchodníci profitujú podľa vlastných údajov tiež zo zvýšeného záujmu o zdravotnícke potreby a dezinfekčné prostriedky.

Vďaka Ebole bohatnú aj špekulanti, ktorí vsádzajú na rast akcií firiem, ktorým by v súvislosti s krízou mohol rásť obrat. Hodnota cenných papierov biotechnologickej firmy Tekmira Pharmaceuticals v uplynulých troch mesiacoch vzrástla o viac ako 80%. Tekmira patrí k spoločnostiam, ktoré pracujú na vývoji vakcín proti Ebole. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dúfa, že by mohla mať najneskôr na začiatku roka 2015 k dispozícii desiatky tisíc dávok séra proti zákernej chorobe.

Súvisiace články

Aktuálne správy