Draghi: Vnímať ECB ako vinníka súčasných problémov nie je správne, ľudia by mali apelovať na svoje vlády

, bloomberg Foto: SITA

Šéf ECB prvýkrát priznáva, že v poklese inflácie je cyklický komponent súvisiaci s nezamestnanosťou a dopytom. Podľa analytikov je to veľmi dôležité z hľadiska budúcej menovej politiky únijnej banky, čo by mohlo znamenať ďalšie uvoľnenia. menovej politiky."

ECB na októbrovom zasadnutí ponechala základnú sadzbu na 0,05%, depozitnú sadzbu na -0,20% a refinančnú sadzbu na 0,30%. Šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi sa bude podľa správy Financial Times snažiť ECB prinútiť k tomu, aby nakupovala balíky úverov gréckych a cyperských bánk, ktoré majú ratingové hodnotenie v špekulatívnom pásme. To by mohlo zhoršiť už tak napäté vzťahy medzi ECB a Nemeckom.

Medziročná miera inflácie v eurozóne v septembri klesla podľa predbežných odhadov na 0,3% z augustových 0,4%. Inflácia v menovej únii sa tak opäť vzdialila cieľovej úrovni Európskej centrálnej banky, ktorá ju stanovila tesne pod dvoma percentami.

K spomaleniu inflácie najviac prispeli ceny energií, ktoré sa znížili odhadom o 2,4%. Ceny nespracovaných potravín klesli odhadom o 0,9%. Najviac naopak rástli ceny služieb, ktoré sa oproti vlaňajšiemu septembra zvýšili odhadom o 1,1%.

Nepriaznivé správy priniesla aj agentúra Markit, podľa jej údajov klesol index nákupných manažérov v spracovateľskom sektore v eurozóne v septembri na 14 mesačné minimum. Eurozóna má naďalej problém s vysokou nezamestnanosťou. V auguste síce stagnovala na 11,5 %, ale napríklad v Taliansku vzrástol podiel mladých ľudí do 25 rokov bez práce na rekordných 44,2 %.

Na tlačovej besede okrem iného z Draghi úst odznelo:
– ECB začne cenné papiere kryté aktívami (ABS) nakupovať vo štvrtom štvrťroku od polovice októbra. Program bude trvať minimálne dva roky.
– Opatrenia centrálnej banky pomôžu infláciu dostať bližšie k 2% cieľu. Nákupy cenných papierov viac objasnia našu politiku a výhľad našej politiky.
– Výbor sa zhoduje na tom, že by sme použili ďalšie nástroje, ak to bude potrebné.
– Makroúdaje ukazujú na mierne spomalenie momenta, ale aj naďalej ukazujú na miernu expanziu.
– Exporty ťažia z globálneho ekonomického oživenia.
– Budeme sledovať vývoj geopolitickej situácie aj menového kurzu.
– Medziročný rast úverov nefinančnému sektoru zostal v auguste negatívne na  -2,0 % po 2,2 % poklese v júli.
Úvery domácnostiam v auguste vzrástli o 0,5%, od začiatku roka 2013 teda viacmenej rovnakým tempom.
Ekonomické spomalenie môže mať negatívny vplyv na investície.
Krajiny eurozóny nesmú upustiť od reforiem, ktoré doteraz priniesli veľký pokrok. Treba v reformách pokračovať.
Všetky detaily ABS programu budú zverejnené v tlačovej správe. Je ťažké určiť presnú sumu, o ktorú pôjde. Čo sa týka ratingov, nebudeme nakupovať štruktúrované ABS, len jednoduché, transparentné ABS. Tento program je určený na to, aby sme dostali peniaze k malým a stredným podnikom. Chceme široký záber, aby zahŕňal všetko, ako to len bude možné. Ale s rozvahou.
ECB bude kupovať ABS v krajinách hodnotených aj pod  BBB –. Riziká v Grécku a na Cypre sú rovnaké ako všade inde.
Menový kurz nie je naším cieľom, ale uvedomujeme si, že je podstatný pre cenovú stabilitu a rast.

– Nepoužívame jeden jediný nástroj pre meranie inflačných očakávaní, máme ich hneď niekoľko. Náš strednodobý výhľad na infláciu sa zhoršil a videli sme nárast rizika pre infláciu. Už sme mnohokrát povedali, že príliš dlhé obdobie nízkej inflácie ekonomike škodí, a preto sme zapojili nástroje, ktoré majú infláciu pomôcť smerom k 2 % cieľu.
Od júna sme urobili veľa bezprecedentných krokov. Znížili sme sadzby, depozitné sme stiahli do mínusu, zaviedli sme TLTRO a program ABS. A navyše je postoj výboru jednotný v tom, že sme ochotní použiť ďalšie nekonvenčné nástroje v našom mandáte, ak to bude nutné. Vplyv TLTRO a ABS sa postupom času bez pochyby prejaví.
Rozumiem tomu, že chcete mať na všetko presné čísla, ono to tak nejako uľahčuje život, ale nezáleží na tom presnom čísle, záleží na tom, aby sa inflácia dostala k 2 % cieľu. Podľa toho budeme posudzovať úspešnosť programu.
Vieme, že naša politika bude efektívnejšia, alebo povedzme efektívna, len ak ju budú dopĺňať aj fiškálnej politiky štátov, predovšetkým štrukturálne reformy, pretože ide o štrukturálny problém. Nebudeme so štátmi vyjednávať v zmysle my urobíme toto, keď vy urobíte toto. Je to spoločná práca, v ktorej má každý svoju úlohu.
Štáty, ktoré majú fiškálny priestor, by ho mali využiť.
Oživenie európskej ekonomiky je fundamentálne stále slabé, krehké a nerovné.

Ignazio Visco, šéf talianskej centrálnej banky: "Cieľom TLTRO je podporiť požičiavanie MSP. Ak sa to podarí, nebudú proti nemu námietky, ale nie je možné bankám úverovanie prikázať, ony s tými peniazmi môžu robiť, čo chcú. Ale TLTRO tu od toho, aby banky prinútili k poskytovaniu úverov." Draghi: "Ako povedal guvernér Visco, TLTRO banky prinútiť, aby požičiavali. Ak dané prostriedky nepožičia, budú musieť zaplatiť."
– Je logické, že ľudia sú v Európe skeptickí, predovšetkým v Nemecku. Vidia nerovnomerné oživenie, v niektorých častiach Európy majú pocit, že recesia nikdy neskončí, v iných, že neustále na niekoho doplácajú. Nemožno sa čudovať tomu, že z toho ani jedna strana nie je nadšená.
Zaviedli sme v krátkom čase obrovské množstvo opatrení, ich efekt zatiaľ nevidíme. Efekt sa časom prejaví, predovšetkým v našej súvahe, ale nemôžeme zabúdať na to, že jediné hodnotenie ich účinku budú strednodobé inflačné očakávania. Podľa toho uvidíme, či fungujú.
Potenciálne môžeme v rámci programu ABS "minúť" bilión eur. Neznamená to, že ho minieme, je to len potenciálny rozsah. Navyše k tomu sa ešte bude prejavovať vplyv TLTRO.

Všetky inštitúcie Európy, Komisia, ECB, všetci máme záujem na tom, aby Francúzsko bola silná ekonomika.
Jadrová inflácia je dôležitá. Zaznamenali sme pokles v cenách energií, ale aj v ďalších komponentoch HICP inflácie, to je znepokojujúce a monitorujeme to. Dlhú dobu bol pokles cien energií a potravín hlavným zdôvodnením toho, že je inflácia nízko.
–  Chápeme, prečo ľudia protestujú proti úspornej politike. Ale je potrebné upraviť vnímanie ľudí v tom, že majú pocit, že za tým všetkým stojí ECB. Že ECB je zdrojom týchto problémov. To nie je pravda. Pred niekoľkými rokmi boli niektoré štáty na pokraji krachu, úrokové sadzby boli stovky bázických bodov nad dnešnou hladinou. My sme zasiahli. Úrokové sadzby sme znížili, podali sme injekciu likvidity, zaviedli sme ďalšie opatrenia. Takže vnímať ECB ako vinníka súčasných problémov nie je správne.
– Visco: Presne tak. Protesty obyvateľov nemôžu byť proti monetárnej politike, monetárna politika je tak uvoľnená, ako len môže byť. Ľudia presvedčení aj o tom, že ECB rozhoduje za celú Trojku, ale Trojka nerozhoduje o ničom, zastáva len rozhodnutie jednotlivých vlád. Ľudia by teda mali apelovať na svoje vlády, nie na ECB.
Monetárna politika bola v posledných 5 rokoch veľmi aktívna. Umožnila bankám požičiavať peniaze a posielať ich do reálnej ekonomiky. Je teraz na bankách, aby tieto uvoľnené podmienky, ktoré sme im poskytli, zaslali ďalej do reálnej ekonomiky a poskytovali úvery podnikom, domácnostiam a podporili tak investície. Chce to viac reforiem, ktoré zlepšia podmienky v jednotlivých štátoch. Je potrebné odstrániť neistotu. neistota síce zmizla z finančných trhov, ale nie z reálnej ekonomiky, a tam je treba ešte zasiahnuť.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy