Tučné prsty makléra: Zadal príkaz na obchodovanie za 500 miliárd

, ČTK Foto: SITA

Na základe chyby v obchodovaní v stredu znervózneli japonské akciové trhy. Neznámy maklér zadal a rýchlo zrušil pokyny na obchodovanie s akciami v celkovej hodnote 68 biliónov jenov, čo je v prepočte 0,49 bilióna eur. Takýto obchod by pre porovnanie presiahol veľkosť švédskej ekonomiky.

Na mimoburzovom trhu vydal 42 pokynov na obchodovanie s akciami. Najväčší z nich bol na akcie automobilky Toyota Motor za skoro 13 biliónov jenov. Ďalšie pokyny sa týkali napríklad japonských spoločností Honda, Canon, Sony alebo skupiny Nomura Holdings. Príkazy ale rýchlo zrušil.Združenie japonských dílerov s cennými papiermi neskôr potvrdilo, že išlo o chybu v obchodovaní, ktorá bola na strane nemenovanej členskej spoločnosti.

Podobné chyby, ktorým sa v angličtine hovorí "fat finger", vznikajú prehmatom na klávesniciach. V minulosti mali aj vážne dôsledky. Napríklad svojho času najväčší obchodník s americkými akciami Knight Capital Group v roku 2012 skoro zbankrotoval, keď z jeho počítača zadali chybné pokyny, ktoré sa nedali vziať späť. Firma bola neskôr predaná.

Japonsko, ktoré je po Spojených štátoch druhým najväčším akciovým trhom na svete, zažilo prudký nárast objemu obchodov realizovaných elektronicky. Veľká časť elektronického obchodovania sa odohráva mimo riadny trh. Pokyny na nákup alebo predaj akcií sa zadávajú alebo odoberajú bežne a prípadnú chybu majú makléri ohlásiť do piatich minút. Stredajšie storno bolo čo do rozsahu nezvyčajne veľké a obchodníkov prekvapilo.

Japonský akciový index Nikkei v stredu stratil 0,6 percenta. Tento pokles sa ale pripisoval zlým správam z ekonomiky a vplyvu najnovších nepokojov v Hongkongu.

Súvisiace články

Aktuálne správy