Dozor pri modernizácii trate pri Žiline vyjde ŽSR na 639.970 eur

Stavebný dozor pri modernizácii železničnej trate medzi Považskou Teplou a Žilinou zabezpečí bratislavská spoločnosť DEC International. Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) jej za zákazku zaplatia 636.970 eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH).
Taký je výsledok súťaže, o ktorej železnice informovali vo vestníku verejného obstarávania. Pôvodne pritom ŽSR odhadovali cenu za zákazku vo výške 1,18 milióna eur bez DPH.
Železnice si v tendri vyberali zo siedmich ponúk a kritériom pre výber víťaza bola najnižšia cena. V súťaži použili elektronickú aukciu.
Trať medzi Považskou Teplou a Žilinou sa modernizuje pre rýchlosť 160 kilometrov za hodinu. Zákazku realizuje spoločnosť TSS Grade, ktorá podpísala so ŽSR zmluvu v decembri minulého roka. Za práce jej železničiari zaplatia 127,8 milióna eur. ŽSR pritom pôvodne odhadovali, že sa trať zmodernizuje za 180,6 milióna eur. Projekt má byť financovaný z eurofondov a štátneho rozpočtu.
Železnice v tejto súťaži otvárali ponuky ešte po voľbách v roku 2012 a najnižšiu cenu vtedy predložila firma Alpine Slovakia. Tá bola v porovnaní s TSS Grade nižšia o 1,4 milióna eur. Po vyše 18-mesačnom posudzovaní ich však štát zo súťaže vylúčil.

Súvisiace články

Aktuálne správy