Počet registrovaných nezamestnaných v Španielsku vzrástol

Počet registrovaných nezamestnaných v krajine v septembri oproti augustu vzrástol o 0,45 %

Počet registrovaných nezamestnaných v Španielsku v septembri medzimesačne vzrástol o 19 720, čiže o 0,45 % na 4,45 milióna. Išlo už o druhý mesiac rastu po šiestich mesiacoch poklesu. Informovalo o tom vo štvrtok španielske ministerstvo práce. Počet registrovaných nezamestnaných v krajine často ovplyvňuje to, že sa končia sezónne letné pracovné zmluvy.

Septembrový rast počtu registrovaných nezamestnaných je však najmiernejší v tomto mesiaci roka od roku 2007. Počas posledných šiestich rokov v septembri počet registrovaných nezamestnaných priemerne stúpal o vyše 70 tisíc. Medziročne sa počet registrovaných nezamestnaných v Španielsku v septembri zmenšil o 276 705, čiže o 5,86 %, uviedlo ministerstvo práce.

Španielsko sa v tomto roku dostalo z dlhotrvajúcej recesie a stalo sa jednou z najrýchlejšie rastúcich ekonomík eurozóny. Rast hospodárstva sa však veľmi málo prejavil na poklese vysokej nezamestnanosti. Španielska centrálna banka prognózuje, že ekonomika krajiny za celý tento rok posilní o 1,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy