Najväčšie prepúšťanie: Panasonic s výrobou na Slovensku končí, presunie ju do Plzne

, ČTK;SITA Foto: SITA

Japonský výrobca elektroniky Panasonic uzavrie továreň na východe Slovenska a výrobu presťahuje do svojho závodu v Plzni. O prácu vo firme Panasonic AVC Networks Slovakia (PAVCSK) príde 656 ľudí.

"Objem predaja spoločnosti PAVCSK sa bez straty celkového trhového podielu za posledných päť rokov znížil o viac ako 50 percent a nepredpokladáme, že tento trend a vývoj na trhu sa v budúcnosti zmení," citoval portál hnonline.sk vyjadrenie spoločnosti.

Panasonic v továrni v Krompachoch vyrába Blu-Ray prehrávače a rekordéry, DVD rekordéry a dosky plošných spojov pre televízory.

Podľa portálu sme.sk časť výroby sa ukončí v závere tohto roka, definitívne zastavenie produkcie sa očakáva v máji budúceho roka. Viac ako dve stovky pracovníkov zo závodu v Krompachoch sa budú môcť zamestnať v plzenskej továrni japonskej firmy.

Svojím rozsahom pôjde o jedno z najväčších prepúšťaní jednej firmy za posledné roky na Slovensku. Východné Slovensko bojuje s nadpriemerne vysokou nezamestnanosťou, v Krompachoch je bez práce každý piaty obyvateľ.

Zatvorenie fabriky Panasonic v Krompachoch je podľa primátorky Krompách Ivety Rušinovej zlou správou pre mesto. V štvrtok dopoludnia sa primátorka stretla s vedením spoločnosti Panasonic, na ktorom jej oficiálne potvrdili, že informácie, ktoré odzneli v stredu v médiách sú pravdivé. "Nebude to len spomínaných 650 ľudí, ale bude to mať dopad aj na iné činnosti nadväzujúce na výrobu,“ uviedla pre agentúru SITA primátorka Krompách. Podľa primátorky bude mať zatvorenie Panasonicu dopad na celý región, nielen mesto Krompachy.

Na druhej strane pozitívne hodnotila prístup spoločnosti k zamestnancom. Podľa kolektívnej zmluvy dostane každý prepustený zamestnanec minimálne sedemmesačné odstupné. Rokuje sa aj o tom, aby zamestnanci, ktorí pracujú dlhšie v podniku, dostali ešte vyššie odstupné. Z tohto pohľadu je podľa primátorky prístup spoločnosti veľmi ústretový, keďže zo Slovenska sú známe aj prípady, keď ľudia prišli zo dňa na deň o prácu a ešte museli o svoje nevyplatené mzdy bojovať na súdoch.

Spoločnosť Panasonic podľa primátorky prisľúbila pomoc pri hľadaní nového investora do uvoľnených priestorov, ako aj pri hľadaní práce pre prepustených zamestnancov. "Mesto sa vždy nakoniec z problémov dostalo, verím, že to bude tak aj teraz,“ dodala Rušinová. Nádejou pre prepustených zamestnancov by mohol byť aj nový priemyselný park, ktorý mesto Krompachy dokončí v decembri. Vedenie mesta už rokuje s potenciálnymi investormi, zatiaľ je však o nich ešte predčasné hovoriť. Primátorka predpokladá, že časť prepustených zamestnancov zo spoločnosti Panasonic by mohla nájsť prácu aj v novovybudovanom priemyselnom parku.

Hovoriť o dopade zatvorenia závodu Panasonic v Krompachoch na nezamestnanosť v regióne je podľa riaditeľky Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Spišskej Novej Vsi Janky Brziakovej ešte predčasné. Aj keď spoločnosť avizovala zatvorenie a prepúšťanie vyše 650 zamestnancov, stane sa tak najskôr až v decembri a dnes je ťažko povedať, koľko ľudí príde do evidencie úradu práce, keďže firma ponúkne časti zamestnancom prácu v Plzni. Brziaková ocenila celkový prístup spoločnosti k riešeniu celého problému. V krompašskom závode pracujú ľudia nielen z okresu Spišská Nová Ves, ale aj z okresov Gelnica, Košice či Prešov. V okrese Spišská Nová Ves bola miera evidovanej nezamestnanosti na úrovni 15,65 % ku koncu augusta. V okrese Gelnica to bolo 18,80 %.

V Česku Panasonic na konci roka 2012 ukončil výrobu vo svojej žateckej továrni, kde montoval LCD obrazovky. O prácu vtedy prišlo okolo 600 ľudí. Okrem Plzne má japonská firma v Česku závod aj v Pardubiciach.

Súvisiace články

Aktuálne správy