Zmajkovičovej návrh zakáže predávať v školskom bufete pečivo aj makovku

, PKS Foto: SITA

Potravinárska komora Slovenska (PKS) žiada poslancov, aby nepodporili návrh Renáty Zmajkovičovej, ktorým chce obmedziť predaj takmer všetkých potravín v školských bufetoch. Podľa komory je predaj pre školy nevhodného tovaru, ako je alkohol, nápoje s obsahom kofeínu a chinínu a tabakové výrobky, v školských bufetoch a automatoch, už zakázaný iným predpisom.

Schválenie návrhu v rámci školského zákona ako je predložený na rokovanie Národnej rady SR spôsobí zákaz predaja aj takých potravín, ktoré v žiadnom prípade nie je možné považovať za nezdravé. Napríklad celozrnné pečivo, či obyčajnú makovku. Poslanecký návrh sa na jednej strane odvoláva na ochranu zdravia u detí, neopiera sa však o žiadne odborné závery týkajúce sa zdravia a potravín a nepredchádzala mu žiadna odborná diskusia. Problémom nie je, ktorá potravina je a ktorá nie je zdraviu prospešná, ale vyvážená strava. Vyvážený príjem a výdaj energie. Hodnotenie potravín z pohľadu ich nutričných vlastností je veľmi zložité a dodnes sa na tom nezhodli ani odborníci na úrovni Európskej komisie.

„Ak sa dieťa nestihne ráno najesť doma, čo si bude môcť kúpiť v školskom bufete, ak sa v ňom nebude môcť predávať syr, chlieb, celozrnné pečivo alebo aj makovka?,“ pýta sa Daniel Poturnay, prezident PKS a pripomína: „Prijatím reštrikcie predkladateľ návrhu zákona nedosiahne obmedzenie spotreby sortimentu potravín, ale dosiahne len presun predaja zo školských bufetov do predajní, ktoré budú následne zriadené v tesnej blízkosti škôl a školských zariadení.“

PKS zastáva názor, že správne stravovacie možno dosiahnuť výlučne vzdelávaním detí tak v rodine, ako aj v škole a štát by sa mal v tejto problematika určite angažovať viac. Nie však reštrikciou, ktorou sa podľa PKS úspech určite nedosiahne.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy