Koľko to stojí: Priebežný účet za bombardovanie Islamského štátu

, Huffington Post Foto: SITA

Podľa odhadov sa doterajšie americké vojenské akcie proti Islamskému štátu dajú vyčísliť na takmer jednu miliardu dolárov. V prípade, že by letecké údery pokračovali nastoleným tempom, mesačne by to podľa konzervatívnych odhadov americkým daňovým poplatníkom vytiahlo z vrecka 200 až 320 miliónov dolárov.

Spojené štáty od začiatku augusta spustili letecké údery proti Islamskému štátu v Iraku a od 23.septembra aj proti pozíciám v Sýrii. Podľa nezávislej agentúry Center for Strategic and Budgetary Assessment sa náklady do 24.septembra za tieto akcie proti Islamskému štátu na pozíciách v Iraku a Sýrii vyšplhali na 780 až 930 miliónov dolárov. Ak by sa tempo neobmedzilo, think tank odhaduje, že náklady na "stredne efektívnu" prevádzku lietadiel a nasadenie dvoch tisícok mužov v prípade pozemných síl môžu dosiahnuť 200-320 miliónov dolárov mesačne. A to ide údajne ešte o konzervatívne odhady.

V Iraku je momentálne 1600 amerických vojakov, ich úlohou je chrániť veľvyslanectvo v Bagdade ako aj amerických občanov v krajine. Počet vojakov sa podľa nezávislej agentúry môže zvýšiť na 2000. Americký prezident Barack Obama totiž opakovane potvrdil, že nebude posielať bojové jednotky do Iraku, pripomína Huffington Post. V prípade, že intenzita vojenskej intervencie stúpne, odrazí sa to samozrejme aj vyššími nákladmi. Ak sa napríklad zintenzívni bombardovanie a počet mužov sa v Iraku zvýši na 5 tisíc, môže to mať za následok mesačné náklady vo výške 350 až 570 miliónov dolárov.

Tretí a najdrahší variant posudzuje situáciu, ak by z nejakého dôvodu museli USA poslať do Iraku pozemné bojové jednotky. Ak sa prezident rozhodne o vyslaní 25 tisíc ľudí, tak ako to niektorí naznačujú, potom náklady pravdepodobne dosiahnu 1,1 až 1,8 miliardy dolárov za mesiac, odhaduje Center for Strategic and Budgetary Assessment. Na ročnej báze, to znamená, že letecká prevádzka  „miernejšej intenzity“ zhltne 2,4 – 3,8 miliárd a „silnejšia“ v prípade bombardovania aj 4,2 – 6,8 miliardy dolárov. V prípade vyslania pozemných jednotiek by sa z rozpočtu muselo vyčleniť 13 – 22 miliárd dolárov.

Pre porovnanie je tu aj ešte jeden ďalší odhad, od Gordona Adamsa, profesora americkej zahraničnej politiky, podľa ktorého vychádza boj USA proti Islamskému štátu na viac než jednu miliardu dolárov, čo je ročne 15 – 20 miliárd dolárov. Ale ako spomenul minulý týždeň hovorca amerického ministerstva obrany John Kirby, podľa "najlepšieho odhadu" vychádzajú americké bojové zásahy na „7-10 miliónov dolárov za deň," čo znamená 210 až 300 miliónov dolárov mesačne.

Súvisiace články

Aktuálne správy