MMF zhoršil prognózu rastu ruskej ekonomiky

V budúcom roku sa ruské hospodárstvo podľa Medzinárodného menového fondu zväčší iba o 0,5 %

Medzinárodný menový fond (MMF) zhoršil svoju prognózu rastu ruskej ekonomiky a očakáva, že v budúcom roku sa zväčši o polovicu menej, ako predpokladal v predošlej predikcii. Podľa MMF ruské hospodárstvo v roku 2015 vzrastie iba o 0,5 %. „Geopolitická neistota má veľký priamy vplyv na ruskú ekonomiku,“ povedal novinárom šéf misie MMF v Rusku Antonio Spilimbergo.

MMF zároveň vyzval ruskú centrálnu banku, aby sprísnila menovú politiku s cieľom ukotviť inflačné očakávania. Fond predpokladá, že inflácia v tomto roku bude v krajine nad úrovňou 8 %. „Menová politika je veľmi dôležitá v snahe o udržanie želanej inflácie,“ konštatoval Spilimbergo. Vyzval pritom centrálnu banku, aby zvýšila úroky a reálne ich udržiavala v pozitívnom teritóriu, čiže nad úrovňou inflácie.

Na septembrovom zasadaní ruská centrálna banka ponechala úroky na nezmenenej úrovni, čiže kľúčová týždňová minimálna aukčná repo sadzba zostala vo výške 8 %. Spilimbergo ďalej uviedol, že MMF podporuje postoj ruskej centrálnej banky, ktorá je proti reštrikciám pri cezhraničnom pohybe kapitálu.

Súvisiace články

Aktuálne správy