Gazprom zvýši kapacitu plynovodu Modrý prúd takmer o pätinu

Rusko a Turecko uzatvorili dohodu o zvýšení kapacity plynovodu Modrý prúd, ktorý dodáva ruský plyn popod Čierne more do Turecka, takmer o pätinu. Informovali o tom agentúry ITAR-TASS a RIA Novosti, ktoré sa odvolali na dnešnú správu ruskej spoločnosti Gazprom.
Firma oznámila, že kapacita sa zvýši z terajších 16 miliárd na 19 miliárd kubických metrov (m3) ročne. To znamená zhruba o 19 %. Ako uviedol šéf Gazpromu Alexej Miller, cieľom dohody je naplniť plynovod na maximum a riešiť tak rastúci dopyt zo strany tureckých spotrebiteľov. „Čo sa týka dodávok, Turecko je náš najdynamickejšie sa rozvíjajúci trh,“ dodal Miller s tým, že dohoda prispeje k podpore tureckej ekonomiky.
Turecko je po Nemecku druhým najväčším dovozcom ruského plynu. Tohtoročné dodávky dosiahnu podľa Gazpromu historickú úroveň. Zatiaľ čo v roku 2013 dodalo Rusko Turecku 26,6 miliardy m3 plynu, tento rok to už je 30 miliárd m3.
Navyše, obchodné vzťahy medzi Tureckom a Ruskom sa v poslednom období zintenzívnili aj v iných oblastiach, najmä v sektore potravín. Turecko využilo sankcie západných krajín voči Rusku za jeho podiel na ukrajinskej kríze a následnú odvetu Moskvy v podobe embarga na dovoz potravín z týchto štátov a samo výrazne zvýšilo vývoz niektorých agroproduktov na ruský trh. Ide najmä o ovocie, ktorého vývoz do Ruska prudko vzrástol.

Súvisiace články

Aktuálne správy