Euroamerická zóna voľného obchodu: Dvojsečná zbraň, ktorá môže pomôcť i uškodiť

, ČT Foto: SITA

Pripravovaná najväčšia dohoda v histórii o zóne voľného obchodu môže zhoršiť pozíciu štátov pri rokovaní so zahraničnými investormi. Tvrdí to programový riaditeľ najvýznamnejšej americkej odborovej centrály AFL-CIO Damon Silvers. V rozhovore pre Českú televíziu uviedol, že odbory na oboch stranách Atlantiku správne nastavenú dohodu podporujú.

Euroatlantický trh by mal obslúžiť 800 miliónov ľudí na oboch brehoch Atlantiku a už dnes generuje 54 percent celkového svetového HDP. Ambiciózny plán zóny voľného obchodu stavia tiež na tom, že medzi EÚ a USA, teda najväčšou svetovou ekonomikou, dosahuje každoročná výmena tovaru a služieb takmer bilión dolárov. Nová dohoda by pritom mala odstrániť bariéry, ktoré americkým a európskym firmám bránia podnikať na druhom trhu. Podľa odporúčacej správy by EÚ vďaka dohode mala posilniť svoju ekonomickú produkciu do roku 2027 o 0,5 percenta, teda o 86 miliárd eur.

"Veríme, že TTIP môže mať veľmi pozitívny vplyv. Zvýši životné štandardy pre ľudí a zblíži oba kontinenty. Spojené štáty a Európska únia sú podobne rozvinuté ekonomiky a majú podobne vyvinutý zmysel pre ľudské práva. Sú tu ale náznaky, že biznis na oboch stranách Atlantiku chce tú dohodu využiť na to, aby obmedzil demokratický spôsob vládnutia a oslabil občiansku spoločnosť," povedal Silvers pre českú verejnoprávnu televíziu.

Príkladom sú takzvané klauzuly ISDS, ktoré sa týkajú ochrany investícií a riešenia sporov medzi štátom a investorom. Silvers tvrdí, že ide o zvláštny systém pre prípad, keď sa zahraničnému investorovi nepáči regulačné prostredie v štáte, v ktorom investuje. Namiesto toho aby sa obrátil na súd danej krajiny, ide ku komplikovane menovanému tribunálu a povie – myslíme si, že tento a tento zákon bráni voľnému obchodu. Vytvára sa tak špeciálny súd pre biznis. A to nie je podľa neho celé nebezpečenstvo. "Ak si nejaká tuzemská firma založí zahraničnú pobočku a naoko vystupuje ako zahraničná, môže mať tiež prístup k takémuto súdu," popisuje Silvers návrh transatlantickej dohody a poukazuje na nízku transparentnosť rokovaní. "Nikto presne nevie, čo tam bude. Zatiaľ sa zdá, že rokovania smerujú k tomu typu dohody o voľnom obchode, ktorý je skôr typický pre Spojené štáty ako Európu."

Podľa odhadov má zóna voľného obchodu prinesž milióny pracovných miest a ekonomiky porastú o stovky miliárd dolárov alebo eur. Silvers tomu neverí. "Z našej skúsenosti vieme, že číslam o tom, koľko to vytvorí pracovných miest, sa nedá veriť. Vôbec. NAFTA, teda severoamerická zóna voľného obchodu, dohody s Čínou a Kóreou, aj keď je to samozrejme ťažké spočítať, nepriniesli žiadne presvedčivé dôkazy, že by vytvorili pracovné miesta. A v prípade NAFTA máme dosť dôkazov o negatívnych dopadoch ako na Spojené štáty, tak na Mexiko. Problém je v tom, že Spojené štáty dovolili dovoz mexického tovar bez toho, aby požadovali, aby sa Mexiko stalo skutočným právnym štátom a napríklad korektne upravilo platy. Mexiko zase začalo dovážať produkty amerických farmárov, čo zničilo miestnych poľnohospodárov a spôsobilo veľké sociálne problémy, milióny vidiečanov začali migrovať, a to aj do Spojených štátov," vysvetľuje Silvers.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy