Kasparov: Putin hrá poker, ostatní šach

, YahooNews Foto: SITA

Šachový veľmajster Garry Kasparov sa nechal počuť, že pre Spojené štáty je Vladimir Putin ďaleko väčšou hrozbou ako teroristi z Islamského štátu. Kasparov v rozhovore pre Yahoo News uviedol, že v súčasnosti najnebezpečnejšou osobou na svete je práve ruský prezident.

"Sankcie nie sú všetko," uviedol v rozhovore Garry Kasparov, ktorý sa domnieva, že by svetové spoločenstvá vzhľadom k súčasnému správaniu Ruska mali pritvrdiť. Kasparov sa obáva, že sa sankcie budú zmäkčovať hlavne preto, že "Moskva pred nadchádzajúcou studenou zimou drží ako rukojemníkov krajiny, ktorým dodáva plyn". Ako "studenú zimu" označuje Kasparov prichádzajúce obdobie v tieni ruských hrozieb o zastavení dodávok plynu pred zimnými mesiacmi.

Kasparov, ktorý v posledných rokoch vystupuje ako odporca Putinovho režimu, tiež tvrdí, že správanie Spojených štátov je pokrytecké. Podľa neho by mali uplatňovať rovnaký meter vo veci zásobovania zbraňami separatistov na Ukrajine, keď rovnakú službu preukázali sýrskym rebelom bojujúcim proti Islamskému štátu.

"Putin hrá poker, zatiaľ čo všetci ostatní hrajú šach," povedal Kasparov. V duchu hráčskeho žargónu dodal, že síce dúfa, že Putin blafuje, ale zároveň mu to v minulosti vždy vyšlo a západné mocnosti za každým ustúpili. Putin vraj väčšinou získa to, čo sám chce. Jeho nepredvídateľnosť z neho tak podľa Kasparova robí jedného z najnebezpečnejších ľudí na svete.

Kasparov chcel v roku 2008 kandidovať proti Dmitrijovi Medvedevovi v prezidentských voľbách, do ktorých Putin zasiahnuť nemohol, nakoniec sa ale do kampane nezapojil. V súčasnosti sa otázkam na podobné plány vo verejnom sektore vyhýba. "Mali by sme zabudnúť na to, že sa rozdelenie moci v Rusku bude meniť na základe volieb. Tento systém tu už nemusí byť legitímny, čo môže skončiť kolapsom celej krajiny," povedal pre Yahoo News šachový veľmajster Kasparov, ktorý si okrem iného myslí, že by nadchádzajúce majstrovstvá sveta vo futbale v roku 2018 mala FIFA Rusku odobrať.

Súvisiace články

Aktuálne správy