IKEA Rusku verí, postaví tam obchodné domy za miliardy

, ČTK Foto: SITA

Firma tak potvrdila svoje dlhodobé expanzné plány v krajine, kde ekonomika spomaľuje. Do roku 2020 tu chce preinvestovať dve miliardy eur.

Švédsky predajca nábytku IKEA plánuje do roku 2020 investovať do nových i starších obchodných centier MEGA v Rusku zhruba dve miliardy eur. Šéf divízie obchodných centier IKEA Shopping Centres Russia Armin Mikael dodal, že ďalšie nákupné centrum firmy, ktoré bude v Rusku už pätnáste, spoločnosť otvorí v ​​roku 2018 v Mytišči neďaleko Moskvy. "Je to pre nás veľká investícia. Minieme okolo 260 miliónov eur len za nákupné centrum," uviedol Mikael. Ďalšie investície poputujú do infraštruktúry.

Zhruba 60 percent z dvoch miliárd eur bude firma podľa agentúry Reuters investovať do otvorenia nových obchodných centier. Zvyšných 40 percent pôjde do existujúcich centier. Firma teraz chce otvoriť obchody aj v menších mestách s počtom obyvateľov v rozmedzí  500 tisíc až jeden milión, dodal Mikael.

Firma bude pokračovať v expanzii napriek súčasnému prudkému spomaleniu ekonomiky, ktoré zhoršili západné sankcie. "Trochu spomaľujeme, ale stále veríme v Rusko, a že (ekonomika) sa vráti späť na správnu cestu. To je dôvod, prečo sa rozhodujeme pre tak veľkú investíciu," povedal novinárom Mikael.

IKEA Shopping Centres Russia je súčasťou skupiny IKEA. Vlastní a prevádzkuje obchodné centrá pod názvom MEGA po celom Rusku. Súčasťou každého z obchodného centra je aj obchod s nábytkom IKEA. Prvé centrum bolo otvorené v roku 2002 a firma sa podľa svojich internetových stránok odvtedy stala najväčším prevádzkovateľom obchodných centier v Rusku.

Súvisiace články

Aktuálne správy