Čerstvý miliardár má depresie: Keby som to nepredal, zbláznil by som sa!

, tjournal.ru

Tvorca Minecraftu Markus Persson nedávno predal svoju spoločnosť Mojang za dve a pol miliardy dolárov Microsoftu. V liste vysvetlil, že keby to neurobil, musel by sa z Minecraftu zblázniť.

"Teraz sa chcem hlavne venovať malým webovým experimentom," napísal o svojich plánoch čerstvý dolárový miliardár. Túži najmä po návrate do liahne nádejných herných projektov Ludum Dare. Všetko nasvedčuje tomu, že Persson sa na odchod zo svetla rámp a veľkého biznisu teší ako na máločo.

"Minecraft som chcel opustiť už dlho, ale vždy som toto rozhodnutie nakoniec odložil," vyznal sa Persson. "Tvrdili mi, že som symbolom niečoho väčšieho čo sa odohráva za hranicami Minecraftu. Súčasne ale vidím, že som stratil kontakt s fanúšikmi Minecraftu. Nie som podnikateľ ani nejaký CEO, som obyčajný nerd, ktorý si rád číta divné názory na Twitteri. Veľa ľudí ma teraz nenávidí za to, že som zbohatol na Minecrafte, ale verte mi, nie je to o peniazoch, je to o mojej príčetnosti a o zachovaní zdravého rozumu."

Odchádzam z Mojang, píše v liste Perrson. „Nevidím sám seba ako skutočného herného vývojára. Vytváram hry, pretože je to zábava, a pretože mám hry rád, a mám rád i programovanie, ale nemyslím si, že vytváram hry s úmyslom, aby sa z nich stali obrovské hity, neskúšam zmeniť svet. Minecraft sa stal obrovským hitom, a ľudia mi hovoria, že zmenil pohľad na hry. Nikdy som to nechcel, ale nech. Je to iste lichotivé dostať sa postupne do svetla reflektora nejakého verejného záujmu.“

Už pred pomerne dlhším časom sa rozhodol odstúpiť z vývoja Minecraftu. „Pokúsil som sa robiť nové veci, ale spočiatku som zlyhal, keď som sa snažil urobiť znova niečo veľké. Od tej doby som sa rozhodol zamerať sa na malé projekty a zaujímavé výzvy. Moja práca sa spájala s veľkou zábavou.“ Persson si ale nebol úplne istý, či patrí do kolektívu, kde ľudia skutočne pracujú, ale kolegovia ho presvedčili, že je dôležitý pre firemnú kultúru.

„Bol som doma s chrípkou, keď sa internetom začala šíriť nenávisť proti mne po nejakých komplikáciách v hre, s ktorými som nemal nič spoločné. Zostal som zmätený. Nerozumel som tomu. Neskôr som si začal uvedomovať, že som nebol prepojený so svojimi fanúšikmi, hoci som mal pocit, že tento kontakt existuje.“  Perrsonovi ušlo, že už je vo svojej branži ikonou, hoci túto pozíciu odmieta. „Ale ja nechcem byť symbol, ktorý je zodpovedný za niečo obrovské.“

Perrson chápe, že jeho verejný obraz je už trochu skreslený a neočakáva, že by sa prestali šíriť negatívne komentáre na jeho osobu. Ale teraz už, ako hovorí, nebude cítiť zodpovednosť a čítať si ich. „Ďakujem, že ste pomohli Minecraftu dostať sa tam kde je. Je vás ale príliš veľa a ja nemôžem byť zodpovedný za niečo tak veľké. Nie je to o peniazoch. Je to o mojom duševnom zdraví,“ vylial si srdce Perrson.
 
Zdá sa, že dve a pol miliardy za Minecraft nie je žiadny happyend v príbehu o chudobnom čudákovi, na ktorého sa usmialo šťastie.

Kto je Markus Persson

Markus Alexej Persson, známy ako Notch, je programátor zo Švédska, tvorca Minecraftu a zakladateľ firmy Mojang. S programovaním začínal vo veku siedmich rokov na domácom počítači Commodore 128, ako osemročný vydáva prvú textovú adventúru.

Neskôr sa z neho stal vývojár hier, nejakú dobu pracoval vo firme vyrábajúcej softvér pre vytváranie on-line fotogalérií. Jeho veľkou vášňou ale zostali hry. Na svojej osobnej stránke uvádza viac ako 20 projektov, na ktorých sa podieľal. Je aktívny aj v Pirátskej strane Švédska. Vo svojom voľnom čase sa občas objavuje ako DJ Markus Alexej. Tiež sa rád pochváli tým, že je členom švédskej pobočke Mensy – neziskovej organizácie, pre ľudí, ktorí prešli IQ testami lepšie ako 98 percent svetovej populácie. V roku 2011 sa oženil s Elin Zetterstrand. Rád píše na Twitter, kde ho sleduje pôsobivých 1,8 milióna užívateľov, ale Facebook nenávidí z celého srdca.

Súvisiace články

Aktuálne správy