FCA začal oficiálne vyšetrovanie účtovného škandálu v reťazci Tesco

Britský úrad pre dohľad nad finančným trhom (Financial Conduct Authority, FCA) začal oficiálne vyšetrovanie účtovného škandálu v najväčšom maloobchodnom reťazci Tesco. Informovala o tom agentúra Reuters.
Tesco totiž príliš nadhodnotilo predbežný zisk za 1. polrok súčasného obchodného roka pre chybu v účtovníctve. Reťazec už zredukoval odhad zisku o 250 miliónov libier (321,63 milióna eur), ale hodnota jeho akcií sa po prepuknutí škandálu výrazne znížila a agentúra Standard & Poor’s (S&P) upozornila, že jeho úverový rating môže klesnúť do špekulatívneho pásma.
Tesco vo svojom vyhlásení uviedlo, že bude naďalej plne spolupracovať s FCA a ďalšími inštitúciami pri vyšetrovaní. A dodalo, že aj samotný reťazec začal interné vyšetrovanie a najal si účtovnícku spoločnosť Deloitte, aby urobila nezávislý audit.
No ani tým sa problémy Tesca nemusia skončiť. Ďalšie vyšetrovanie môže iniciovať parlament. Predseda príslušného parlamentného výboru totiž minulý týždeň vyhlásil, že si možno predvolá manažérov reťazca, aby vysvetlili celý škandál. Tesco je totiž najväčším súkromným zamestnávateľom v Británii, poskytuje prácu viac ako 500.000 ľuďom.
Nadhodnotenie zisku za 1. polrok obchodného roka 2014/2015, ktorý sa skončil 23. augusta, podľa Tesca súvisí s chybným zaknihovaním refundačných platieb od dodávateľov.
Údaje z maloobchodu však ukázali, že Tesco dosahuje najslabšie zisky spomedzi štvorice najväčších potravinárskych reťazcov na britskom trhu: Tesco, Asda, ktorá patrí amerického gigantu Wal-Mart, Sainsbury’s a Morrisons.
Tesco začínajú vytláčať z trhu lacnejšie konkurenčné reťazce. Preto už od 1. septembra, teda o mesiac skôr, nastúpil do funkcie generálneho riaditeľa reťazca Dave Lewis. Vystriedal Philipa Clarka, ktorému sa nepodarilo zlepšiť hospodárske výsledky spoločnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy