EÚ podozrieva Apple a Fiat z obchádzania daňových pravidiel

EÚ prešetruje daňovú dohodu Írska so spoločnosťou Apple. Vyšetrovaniu čelí aj spoločnosť Fiat v súvislosti s platením daní v Luxembursku. Podobné vyšetrovanie sa týka napríklad aj spoločnosti Starbucks v Holandsku.

BRUSEL/LONDÝN 1. októbra (SITA, Reuters) – Európska únia sa zaujíma o to, akým spôsobom v Európe platili dane spoločnosti Apple a Fiat. Únia obvinila Írsko z toho, že obchádza medzinárodné daňové pravidlá. Krajina totiž mala so spoločnosťou Apple uzavrieť daňovú dohody, ktoré firme umožnili ochrániť zisky vo výške desiatok miliárd dolárov pred zdanením. Írsko si malo týmto spôsobom zaistiť, že firma Apple udrží v krajine pracovné miesta. Komisár EÚ pre hospodársku súťaž Joaquín Almunia adresoval írskej vláde list, v ktorom tvrdí, že daňové dohody odsúhlasené v rokoch 1991 a 2007 sú štátnou pomocou a mohli by porušovať pravidlá EÚ. „Komisia zastáva názor, že prostredníctvom týchto dohôd írske úrady poskytli spoločnosti Apple výhodu,“ píše sa v liste, na ktorom je dátum 11. júna.

Spoločnosť Apple vo svojom stanovisku uviedla, že zaobchádzanie s ňou nebolo selektívne. „Platia pre nás rovnaké daňové pravidlá ako pre nespočetné množstvo iných spoločností, ktoré podnikajú v Írsku,“ uviedla spoločnosť Apple. Írske ministerstvo financií vyjadrilo presvedčenie, že neporušilo pravidlá o štátnej pomoci. Zároveň írsky rezort financií európskym úradom poslal odpoveď, ktorá má objasniť nedorozumenia. EÚ teraz vyšetruje skutočnosť, že Írsko umožnilo spoločnostiam Apple Operations Europe (AOE) a Apple Sales International (ASI) vykázať v posledných rokoch zdaniteľné zisky len vo výške od 40 do 80 mil. eur ročne.

Podobnej situácii čelí spoločnosť Fiat. Európska komisia (EK) uviedla, že spoločnosť Fiat možno čerpala v Luxembursku protiprávnu štátnu pomoc. Luxemburská vláda uviedla, že s európskymi úradmi v súvislosti s týmto prípadom spolupracuje, spoločnosť Fiat situáciu nekomentovala. Európske úrady prešetrujú, či Luxembursko umožnilo nastaviť osobitné ceny pre transakcie, ktoré sa uskutočňovali v rámci spoločnosti Fiat. To by malo vplyv na dane, ktoré musí spoločnosť zaplatiť.

Podobné vyšetrovanie sa týka napríklad aj spoločnosti Starbucks v Holandsku.

Súvisiace články

Aktuálne správy