EBA: Niektoré banky neprejdú záťažovými testami

, ČTK Foto: SITA

Záťažové testy majú zistiť, či sú finančné inštitúcie schopné odolať finančným šokom. Ako povedal Andrea Enria, šéf Európskeho bankového úradu (EBA), ktorý na testy dohliada, niektoré banky nimi neprejdú.

Testy majú ukázať, či najväčšie banky v Európe potrebujú navýšiť kapitál, aby mali dostatok prostriedkov na krytie strát, ktoré im už vznikli, a strát, ktoré by im mohli vzniknúť v prípade ďalších kríz. Výsledky majú byť zverejnené budúci mesiac. "Budú tu banky, ktoré neprejdú, ale zmyslom naozaj nie je, koľko bánk neprejde. Zmyslom je pochopiť, ako veľa úprav bolo vykonaných a ako zásadne tento proces zmenil systém," uviedol Enria. Žiadne ďalšie detaily však neposkytol. Dodal len, že je v rámci kontroly zdravia bánk dôležité zistiť, ako banky zvýšili kapitál, posilnili svoje súvahy a koľko peňazí vyčlenili na rezervy na stratové úvery.

Testy majú zahnať obavy o zdravie európskych bánk. Výsledky musia byť zverejnené do 4. novembra, kedy Európska centrálna banka prevezme funkciu bankového dohľadu v eurozóne. Banky budú mať výsledky k dispozícii 48 hodín pred zverejnením, aby mohli skúmať údaje a pripraviť sa na odpoveď.

Testov sa zúčastní 124 popredných bánk z EÚ, predchádzajúce testy sa týkali iba 91 bánk. Súhrnná aktíva vybraných 124 bánk sa pohybujú okolo 30 biliónov eur, čo zodpovedá približne 80 percentám aktív celého európskeho bankového sektora. Medzi testovanými bankami sú okrem iného materské spoločnosti niektorých slovenských finančných inštitúcií, napríklad rakúska Erste Group, ktorá je majiteľom Slovenskej sporiteľne, či belgická KBC, ktorá vlastní ČSOB.

Súvisiace články

Aktuálne správy