Agentúra Fitch hodnotila tri veľké české banky

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch Ratings zlepšila rating Československej obchodnej banky, zároveň ratingy spoločnosti ČSOB sťahuje, keďže sa spoločnosť rozhodla ďalej nepodieľať na procese hodnotenia. Fitch okrem toho potvrdila ratingy Českej sporiteľne a Komerčnej banky

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch Ratings zlepšila dlhodobý emisný rating (IDR) Československej obchodnej banky (ČSOB) zo stupňa BBB+ na stupeň A-. Výhľad ratingu je pritom stabilný. Agentúra zároveň potvrdila dlhodobý IDR Českej sporiteľne (ČS) na stupni A s negatívnym výhľadom. Agentúra Fitch taktiež potvrdila dlhodobý IDR Komerčnej banky (KB) na stupni A-. Zlepšila však výhľad tohto ratingu z negatívneho na stabilný.

Agentúra Fitch v prípade ČSOB predpokladá, že banka sa s vysokou pravdepodobnosťou v prípade potreby bude môcť spoľahnúť na pomoc materskej KBC Bank. Podľa agentúry Fitch má ČSOB pre KBC Bank strategický význam. Agentúra Fitch však zároveň ratingy spoločnosti ČSOB sťahuje, keďže sa spoločnosť rozhodla ďalej nepodieľať na procese hodnotenia. Agentúra Fitch by podľa vlastných slov nemala dostatok informácií, ktoré sú pre ratingové hodnotenie potrebné.

Hodnotenie Komerčnej banky je naviazané na ratingové hodnotenie materskej Société Générale. Dlhodobý IDR spoločnosti KB pritom agentúra zhorší iba v prípade zhoršenia viacerých ratingov Société Générale.

Rating ČS je naviazaný na spoločnosť Erste, ktorá vlastní 99 % akcií spoločnosti. Ak agentúra Fitch zhorší dlhodobý IDR spoločnosti Erste, zhorší sa tento rating aj v prípade ČS.

Do skupiny KBC patrí aj slovenská ČSOB, pričom belgická skupina vlastní v slovenskej banke 100-percentný podiel na hlasovacích právach. ČSOB banka do konca roka 2007 pôsobila na Slovensku ako pobočka zahraničnej banky. Od 1. januára 2008 sa stala samostatnou akciovou spoločnosťou s vlastným predstavenstvom.

Takisto skupina Erste pôsobí aj na Slovensku. Po podpise zmluvy medzi Ministerstvom financií SR a Erste Bank o predaji majoritného balíka akcií Slovenskej sporiteľne sa táto spoločnosť začlenila do finančnej skupiny Erste. Predaj akcií sa uskutočnil v januári 2001. Slovenská sporiteľňa je najväčšia slovenská banka.

Súvisiace články

Aktuálne správy