EÚ chce znížiť energetickú závislosť od Ruska

Návrh dokumentu pre októbrový summit EÚ zdôrazňuje nutnosť uplatnenia legislatívy brániacej energetickým firmám vlastniť prepravné trasy, ak ich používajú na prepravu vlastného plynu. S touto legislatívou nie je v súlade plynovod Južný prúd (South Stream), keďže Moskva by kontrolovala aj plynovod aj prepravovaný plyn.

Členské štáty Európskej únie musia presadzovať legislatívu, ktorá zabráni spoločnostiam, ako je ruský Gazprom, aby dominovali v sektore plynovodov. Uvádza sa to v návrhu dokumentu pre budúcomesačné rokovanie lídrov EÚ. Ruský prezident Vladimir Putin opakovane ostro kritizoval takzvaný tretí energetický balíček, ktorý v EÚ bráni energetickým firmám vlastniť prepravné trasy, ak ich používajú na prepravu vlastného plynu. Ide totiž o legislatívu, s ktorou nie je v súlade ruský plynovod Južný prúd (South Stream), keďže Moskva by kontrolovala aj plynovod aj prepravovaný plyn.

Dokument pre októbrový summit lídrov EÚ, ktorý má agentúra Reuters k dispozícii, opätovne potvrdzuje „naliehavú nutnosť efektívneho uplatnenia ustanovení tretieho energetického balíčka“. Rusko argumentuje, že Južný prúd skôr zlepšuje ako zhoršuje energetickú bezpečnosť EÚ, pretože odstraňuje nutnosť tranzitu cez Ukrajinu. EÚ sa však snaží zmenšiť závislosť od ruskej ropy a plynu.

Lídri EÚ sa budú na októbrovom summite v Bruseli všeobecne zaoberať energetickou politikou bloku a otázkou ako diverzifikovať dodávky. Ďalší paragraf návrhu dokumentu pre summit, ktorý sa tiež pravdepodobne nebude Rusku páčiť, zdôrazňuje nutnosť obmedziť viazanosť ceny plynu pri dlhodobých kontraktoch na cenu ropy. Takúto viazanosť Rusko uprednostňuje.

Súvisiace články

Aktuálne správy