Akcie eBay letia hore: Icahn uspel, Paypal sa oddelí

, bloomberg

Akcie celosvetovo najväčšej obchodnej platformy na internete eBay rastú o bezmála 12 percent. Pohyb vyvolala správa, že v roku 2015 dôjde na rozdelenie eBay-u platobnej divízie Paypal do dvoch samostatných, verejne obchodovaných spoločností.

"Vytvorenie dvoch samostatných spoločností je najlepšou cestou k zúročeniu ich rastového potenciálu a tvorbe hodnoty pre akcionárov," uviedla eBay vo vyhlásení. Predovšetkým ide ale o víťazstvo známeho "predátora" akcionárov a aktivistu Carla Icahna. Ten od začiatku tohto roka na eBay vyvíjal tlak a požadoval oddelenia Paypal. V apríli spory skončili zmierom a nomináciou jedného z riaditeľov do vedenia firmy za investora.

Do čela novej eBay sa postaví súčasný šéf eBay Marketplaces Devin Wenig. Do čela Paypale sa postaví nový šéf, Dan Schulman, ktorý prichádza z American Express.

Akcie eBay včera mierne oslabovali a od začiatku roka do včerajška boli nižšie rádovo o 4 percentá. Aktuálne sú teda v dvojnásobnom zisku proti tomuto doterajšiemu poklesu, vyplýva z údajov Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy