Rómom sa v osade budú pozemky prenajímať, nájomné sa má zrážať zo sociálnych dávok

, ČTK Foto: SITA

Na Slovensku sa rozbieha projekt prenájmu pozemkov v rómskej osade v obci Krásnohorské Podhradie na východnom Slovenskom, kde tamojší obyvatelia postavili svoje príbytky na cudzích pozemkoch. Rómovia si budú môcť pozemky pod svojimi domami prenajať, vlastníci parciel dostanú náhradnú pôdu.

Práve rómska osada v obci Krásnohorské Podhradie k sebe v minulosti pritiahla pozornosť, keď sa spoluvlastníkom pozemku v lokalite stal kontroverzný predseda Banskobystrického kraja Marian Kotleba. Práve na Kotlebovej parcele stojí dom rómskej rodiny, ktorý stavebný úrad vlani nariadil zbúrať. Toto rozhodnutie bolo ale neskôr zrušené.

"Sme pripravení uskutočniť v Krásnohorskom Podhradí pozemkové úpravy. Štát a obec dajú k dispozícii pozemky, ktoré budeme vymieňať s vlastníkmi pozemkov pod nevysporiadanými obydliami," povedal splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák. Ide o pilotný projekt, ktorý by sa mal stať vzorom pre vysporiadanie pozemkov aj v ďalších rómskych osadách. Majiteľom stavieb v osade potom štát v spolupráci so samosprávou pozemky prenajme. Sociálne odkázaným bude nájomné za pozemky zrážané priamo zo štátnych sociálnych dávok.

"Môže sa stať to, že sa nevysporiadajú všetky pozemky. Niektorí majitelia možno nebudú chcieť svoje pozemky vymeniť," povedal Pollák, podľa ktorého sa do projektu si hodlá zapojiť väčšina vlastníkov parciel v rómskej osade v Krásnohorskom Podhradí. Starosta obce Peter Bollo už dávnejšie uviedol, že v tamojšej osade je postavených približne 150 domov, ktoré sa nachádzajú na pozemkoch súkromných vlastníkov, štátnych lesov a na obecných parcelách.

Podľa Polláka sa podobný problém s pozemkami v osadách týka na Slovensku  504 obcí. V nasledujúcich rokoch sa štát aj vďaka európskym fondom zameria na 150 lokalít, kde je tento problém údajne najvýraznejší. Krásnohorské Podhradie sa po predminulom požiari tamojšieho hradu Krásna Hôrka dostalo do pozornosti extrémistov. Oheň, ktorý preskočil na hrad z okolitého porastu pod hradným vrchom a ktorý stavbu vážne poškodil, vraj spôsobili dvaja chlapci z miestnej osady.

Pravicový radikál Kotleba, ktorý bol vlani na jeseň zvolený za župana Banskobystrického kraja, získal podiel na pozemku v rómskej osade darom od jeho pôvodného majiteľa. Ešte v roku 2012 zvolal svojich prívržencov do obce s cieľom "upratať" osadu. Zaobišlo sa to bez incidentov.

Na päťmiliónovom Slovensku ý žije podľa minuloročnej štúdie viac než 400 000 Rómov. To je skoro štyrikrát toľko, ako vyplýva z výsledkov posledného sčítania ľudu z roku 2011. Väčšina Rómov býva v zhruba 800 osadách na strednom a východnom Slovensku.

Súvisiace články

Aktuálne správy