Augustové výdavky francúzskych domácností vzrástli

Spotrebiteľské výdavky vo Francúzsku, ktoré je druhou najväčšou ekonomikou eurozóny, v auguste ožili a po júlovom poklese znova vzrástli. Ale výrobné ceny v krajine klesli strmšie ako v predchádzajúcom mesiaci. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Z najnovších údajov štatistického úradu INSEE vyplýva, že výdavky francúzskych domácností sa v auguste zvýšili o 0,7 % v porovnaní s júlom, keď medzimesačne klesli o 0,7 %.
Štatistický úrad zároveň uverejnil revidované výsledky za jún, ktoré odhalili, že spotrebiteľské výdavky vo Francúzsku stúpli medzimesačne o 0,8 %, a nie o 0,9 %, ako naznačoval rýchly odhad.
Dôvodom oživenia výdavkov v auguste bolo podľa INSEE zotavenie trhu s potravinami a energiami. Presnejšie, predaj potravín minulý mesiac vzrástol o 0,8 % po júlovom medzimesačnom poklese 1,5 %, a výdavky domácností za energie stúpli o 1,1 %, zatiaľ čo v júli sa znížili o 0,6 %.
V medziročnom porovnaní vzrástli augustové spotrebiteľské výdavky vo Francúzsku o 1,4 %.
Okrem toho dnes INSEE informoval aj o vývoji výrobných cien. Štatistiky ukázali, že medziročné tempo ich poklesu sa v auguste zrýchlilo na 1,4 % z júlových 0,6 %. Analytici pritom odhadovali, že sa znížia o 0,6 %. A v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom klesli augustové výrobné ceny vo Francúzsku o 0,3 %, hoci analytici predpovedali, že budú stagnovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy