Úvery na bývanie prekročili v auguste hranicu 16 mld. eur

Stav úverov na bývanie v auguste stúpol na 16,136 mld. eur

Stav úverov na bývanie v auguste stúpol v porovnaní s júlom o 149,7 mil. eur. Podľa údajov Národnej banky Slovenska tak predstavoval ku koncu ôsmeho mesiaca sumu 16,136 mld. eur. Väčšinu z celkového objemu úverov na bývanie tvorili iné úvery na nehnuteľnosti, ktorých stav bol 9,623 mld. eur. Nasledovali klasické hypotekárne úvery, ktorých objem predstavoval 4,496 mld. eur. Zvyšnú sumu 2,019 mld. eur tvorili úvery stavebného sporenia.

Najväčší podiel na stave úverov na bývanie spomedzi peňažných domov mala Slovenská sporiteľňa na úrovni 26,98 %. Nasledovala VÚB banka s podielom 19,74 % a Tatra banka s 13,12 %. Pri tradičných hypotekárnych úveroch stále dominuje VÚB banka s podielom 42,25 %, druhý najvyšší podiel evidovala Tatra banka na úrovni 18,46 % a nasledovala Slovenská sporiteľňa s podielom 18,22 %. Sporiteľňa však evidovala najvyšší, 36,74-percentný podiel, pri iných úveroch na nehnuteľnosti. Nasledovala ČSOB so 14,08 %. Pri úveroch stavebného sporenia jednoznačne dominuje Prvá stavebná sporiteľňa s podielom 87,02 %.

Úvery na nehnuteľnosti poskytuje 18 bánk. Licenciu na poskytovanie hypotekárnych úverov má osem bánk. Hypotekárne banky v minulosti postupne rozširovali možnosti financovania bývania aj o spotrebné úvery zabezpečené nehnuteľnosťou a iné úvery na bývanie. Tieto úvery na bývanie v niektorých prípadoch nahrádzajú klasické hypotéky, pričom klasické hypotekárne úvery niektoré banky poskytujú už len minimálne. V rámci stavebného sporenia pôsobia na trhu tri stavebné sporiteľne.

Súvisiace články

Aktuálne správy