Miera nezamestnanosti v Japonsku v auguste klesla

Sezónne upravená miera nezamestnanosti v Japonsku sa v auguste znížila na 3,5 % z júlových 3,8 %

Sezónne upravená miera nezamestnanosti v Japonsku sa v auguste znížila na 3,5 % a dostupnosť pracovných miest sa udržala na najvyššej úrovni za 22 rokov. Informovalo o tom japonské ministerstvo vnútra. Tieto údaje odrážajú zlepšenie na trhu práce. V júli bola miera nezamestnanosti v krajine na úrovni 3,8 %. Analytici počítali s tým, že miera nezamestnanosti v auguste bude vo výške 3,8 %. Podiel voľných pracovných miest a žiadostí o zamestnanie sa v auguste nezmenil a bol vo výške 1,10. To je najviac od júna 1992.

V krajine v auguste tiež rástli maloobchodné tržby. Tie posilnili medziročne o 1,2 %. Vyplýva to z údajov japonského ministerstva hospodárstva, obchodu a priemyslu. Je to náznak toho, že spotrebiteľské výdavky postupne stúpajú. V júli podľa revidovaných údajov maloobchodné tržby rástli o 0,6 %. Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters počítali s medziročným rastom vo výške 0,3 %.

V Japonsku v auguste naopak klesala priemyselná produkcia. Tá podľa údajov ministerstva hospodárstva, obchodu a priemyslu poklesla o 1,5 %. Je to náznak toho, že firmy majú problém zotaviť sa zo zvyšovania daní v krajine. V Japonsku v apríli stúpla sadzba dane z predaja na 8 % z hodnoty 5 %. Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters počítali s nárastom priemyselnej produkcie o 0,2 %. V júli zaznamenala priemyselná produkcia nárast o 0,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy