Recept na imigračnú krízu: Kto ubytuje utečenca, dostane denne 30 eur

, the local Foto: SITA

S originálnym plánom, ako bojovať s návalom utečencov v krajine, prišiel námestník talianskeho ministra vnútra. A podporil ho aj starosta Ríma. Každý, kto u seba doma ubytuje imigranta, dostane 30 eur na deň, uviedol server The Local.

Taliansko čelí veľkému náporu utečencov zvlášť zo severnej Afriky, ktorí sa cez Stredozemné more snažia dostať do Európy. Sú medzi nimi Sýrčania z vojnou zmietanej krajiny, Líbyjčania, Tunisania či ľudia z krajín porušujúce ľudské práva ako Somálsko či africká Eritrea.

Neopozeraný plán sa chce vyrovnať s narastajúcim počtom imigrantov a uľaviť imigračným centrám od prívalu ľudí potrebujúcich ubytovanie. Podľa serveru The Wall Street Journal imigrovalo počas roka 2011 do Talianska 56 tisíc osôb zo severnej Afriky. Počet utečencov rastie veľmi rýchlo. Len počas tohtoročného leta ich bolo viac ako 65 tisíc a ďalších 130 tisíc sa ešte očakáva.

Neobvyklý návrh predložil námestník ministerstva vnútra Domenico Manzione a získal podporu práve od rímskeho starostu. "S Manzionem sme sa dohodli, že popri starostlivosti o deti, sa chceme postarať aj o dospelých. Plán by mohol prispieť k väčšej sociálnej integrácii a lepším príjmom,“ povedal starosta Marino podľa serveru The Local.

K návrhu sa ostro vyjadril líder anti-imigračnej strany Liga severu (Lega Nord) a senátor Gian Marco Centinaio. "Je to výsmech, ja by som adoptoval Taliana v ťažkostiach. Mám na mysli veľa nezamestnaných, ktorí museli kvôli nedostatku práce odísť do predčasného dôchodku, či dôchodcov žijúcich z minima. Ako by na toto všetko prisťahovalecká politika zabúdala."

Taliansko je prvým príjazdovými miestom pre desaťtisíce utečencov aj ekonomických migrantov. Mnoho z nich chce pokračovať ďalej do Európy. Zákony EÚ im to neumožňujú. Podľa existujúcich pravidiel EÚ môže osoba požiadať o azyl iba na prvom mieste vstupu do krajiny. Čo znamená, že azyl migrantom môže udeliť iba Taliansko, lebo to je prvou vstupnou krajinou zo severnej Afriky do EÚ.

Po minuloročnej nehode v talianskej Lampedusa, kde zomrelo 360 ľudí, spustilo Taliansko permanentnú pátraciu záchrannú akciu Mare Nostrum. Od začiatku tohto roka zachránili na mori vyše 70 tisíc ľudí. Talianska vláda sa po mesiace snaží dohodnúť s európskymi inštitúciami na podpore v imigračnej kríze, pretože len náklady na Mare Nostrum ročne vyjdú Talianov na 9 miliónov eur. EÚ chce operáciou Triton nahradiť Mare Nostrum. Triton spadá pod agentúru Frontex (Európska agentúra pre riadenie operačnej spolupráce na vonkajších hraniciach členských štátov EÚ). Náklady na Triton presahujú 20 miliónov eur, pričom Frontex má na ochranu celého schengenského priestoru ročnú sumu vo výške 90 miliónov eur. Triton a Mare Nostrum sa tak budú podľa očakávaní skôr dopĺňať.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy