Výdavky amerických spotrebiteľov v auguste vzrástli

Výdavky amerických spotrebiteľov v auguste ožili a vzrástli o niečo viac, ako ekonómovia očakávali. Dôvodom bol prírastok nových pracovných miest aj zvýšenie príjmov domácností, čo ich povzbudilo, aby viac utrácali. To je dobrá správa pre najväčšiu svetovú ekonomiku, keďže spotrebiteľské výdavky sa podieľajú zhruba 70 % na jej výkone. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.
Podľa najnovších údajov ministerstva obchodu sa spotrebiteľské výdavky v USA na inflačne upravenej báze v auguste zvýšili o 0,5 % v porovnaní s júlom, keď stagnovali. Analytici pritom odhadovali, že Američania utratia v auguste za tovary a služby o 0,4 % viac peňazí ako v júli.
Aj po očistení od inflácie vzrástli spotrebiteľské výdavky v USA minulý mesiac o 0,5 %, najstrmšie od marca tohto roka. Na porovnanie, v júli výdavky domácností bez inflácie medzimesačne klesli o 0,1 %.
Štatistiky tiež ukázali, že disponibilné príjmy amerických domácností, teda suma, ktorá im zostane po zaplatení daní, sa v auguste zvýšili medzimesačne o 0,3 % po júlovom raste o 0,1 %. A zároveň platy Američanov minulý mesiac stúpli o 0,4 %, najvýraznejšie za uplynulé tri mesiace. No pomer úspor klesol na 5,4 % z augustových 5,6 %, čo znamená, že Američania viac utrácajú.

Súvisiace články

Aktuálne správy