Dolár je voči jenu a euru na niekoľkoročných maximách

Svetové devízové trhy - euro, dolár, jen, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Dolár je voči jenu a euru na niekoľkoročných maximách,“ rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskych devízových trhoch v treťom odseku

LONDÝN 29. septembra (SITA, Reuters) – Kurz amerického dolára oproti jenu a euru sa v pondelok nachádzal tesne pod niekoľkoročnými maximami. Ekonómovia očakávajú, že správa o vývoji zamestnanosti v USA ukáže, že zamestnávatelia krajiny v septembri vytvorili 219 tis. nových pracovných miest. Predpokladajú teda oživenie tvorby nových pracovných pozícii po tom, ako ich v auguste pribudlo iba 142 tisíc. Naopak z eurozóny prišla správa o tom, že index ekonomickej dôvery v Európskej menovej únii v septembri klesol najnižšie od záveru roka 2013.

Japonský jen v pondelok opäť oslabil, a to na 109,55 JPY/USD. Dolár tak bol v blízkosti svojho šesťročného maxima 109,75 JPY/USD. Spoločná európska mena počas ázijského obchodovania oslabila na 1,2664 USD/EUR, čiže najnižšie za takmer dva roky. Počas úvodného obchodovania v Európe sa však kurz eura stabilizoval.

Stredoeurópske meny v pondelok oproti euru mierne oslabili v rámci očakávaní, že zvýšenie úrokových sadzieb v USA oslabí príťažlivosť dlhopisov nových trhových ekonomík. Maďarský forint do 10:49 SELČ klesol o 0,17 % na 313 HUF/EUR, poľský zlotý oslabil o 0,08 % na 4,185 PLN/EUR a hodnota českej koruny sa znížila o 0,04 % na 27,534 CZK/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy